Felhívás!

Elárvult betegek

Amikor Bukarest főpolgármestere mindenkit le akart ellenőrizni, hogy koronavírusos-e vagy sem, szomszédunk kijelentette, hogy ő otthon ül, sehova ne utalják be, mert ha addig nem is, ott biztosan elkapja a betegséget. A kórházakból ötösével dobták ki a nem COVID-osokat, bármilyen komoly bajuk volt. Levelet írtak a rákosok, a vesések, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők az elnöknek, a kormányfőnek, az egészségügyi miniszternek, de semmi eredmény nélkül. Igaz, sokan ezek közül nem is akartak kórházba menni.

Féltek, hiszen látták, hogy még az orvosok, az ápolók is elkapták a vírust, nem tudtak védekezni ellene. De a családorvoshoz sem tudott elmenni az illető, még ha óhajtott volna, akkor sem. Nem volt tilos, de gyalog nehezen jutott volna el, a közszállítás gyakorlatilag nem működött, és ódzkodott is tőle, a rendelőben pedig egy receptnél többet nem adtak volna. A szakorvosok zöme a vírus elleni harcban vett részt. Még egy fogorvoshoz sem mehetett volna, hiszen a rendelők zömét bezárták.

A napokban mintha felébredtek volna a szakorvosok, és mind többen, köztük Radu Gănescu, a legnagyobb krónikusbeteg-védő szervezet, a COPAC elnöke, szólaltak fel, hogy azért az elfoglalt kórházak, klinikák, gyógyintézetek bizonyos hányadát irányítsák vissza a krónikus betegségek kezeléséhez. Így lehetne ezeket is szakorvosolni. Mintegy ötmillió ápolt személyt, komoly kórban szenvedőt ellátni, nem engedni a krónikus betegségeket kezelhetetlenig leromlani.

Egyelőre a legtöbb helyen feléjük sem néznek. Pedig most már kissé lazult az emberek gúzsba kötöttsége, de még mindig a koronavírus uralja a közfigyelmet, az erőket és a pénzt.

Apropó, pénz. Nem kis összeg jött az unióból, és irányítottak a költségvetésből a COVID–19 legyűrésére. Csak azt nem lehet tudni, mennyit, és hova költötték. Mert az ilyen összegekkel nem számol el senki. És mint ilyenkor lenni szokott, elkezdődött a találgatás, hogy hova kerülhetett e summa. Vannak, akik szerint az egészségügyiek is zsebre vágtak jó néhány köteget.

Nyugaton, bármennyire uralta a koronavírus, az országok többségében beindult a gazdaság. Talán Kelet-Európában is ez fog történni. Hogy merre indul majd el Romániában, az még kérdőjeles. Mint ahogy sok minden a COVID–19 járvány körül…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.