Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

El kell mondanom…

* Lehet, hogy már unja az olvasó a témát, de újra felvetem. A sepsiszentgyörgyi piacon megkérdeztem az árustól, ha már kiírta, Chilieni-ből hozta az árut, miért nem írja a címkére magyarul is, hogy káposzta. Mint marslakóra, úgy néz rám – hát a magyarok úgyis értik, mi az a varză. Két nyelven ugyan biza miért?

* Kreativitás, projektvezető, fókuszált, koprodukció, tendencia, szekcióiban, akkreditációs, nívó, kompozíció, performativitás, performansz, teatralitás, reteatralizáció. Egyetlen újságcikkben. Nehéz elhinni, de magyar nyelvű újságban.

*A Liu fivéreknek eszükbe jutott, ők kínaiak. Ne alakoskodjunk, ne ítélkezzünk. Hogyha örvendtünk a szerbhorvát Janics Natasának és a lengyel Kozák Danutának, amikor gyűjtötték Magyarországnak az érmeket, ha jól esik (és jól fog) egy magyarul nem nagyon beszélő Wili Orban a válogatottban, ha dicsértük a román Miriuța-t, aki piros-fehér-zöld színekben szeretett volna játszani, miért ne lenne egy Shaoang elemi joga Kínát képviselni? Derekasan képviselt minket, most arra húz a szíve, na és? Meg a zsebe, mert az ázsiai ország elképesztő összeggel díjazza érmeseit. De most Kósa Lajostól, a korcsolya-szövetség elnökétől megtudjuk, csupán a három utolsó évben a testvérpár mintegy háromszáz millió forintot kapott a magyar államtól. Utánanéztem, abból Békésben egy tucat szépecske lakást lehet vásárolni. Egy olyan sportágról van szó, amelynek nézettsége a nagy, tévében közvetített világversenyeken kívül gyakorlatilag nulla. És rajtuk kívül még hány más, kevésbé ismert sportolót pénzel az állam. Nem túlzás? Most az erdélyi magyar sajtó földre kerül pénzhiány miatt. Gondolja, mondja tovább az olvasó, nekem nagyon fáj.

* Báró Eötvös József, gróf Batthyány Lajos, gróf Apponyi Albert, Klebelsberg Kunó, Keresztury Dezső; Alexandru Odobescu, Titu Maiorescu, Octavian Goga, Nicolae Iorga, Spiru Haret. Oktatásért, nevelésért felelős miniszterek voltak Magyarországon és Romániában. Emelje fel a kezét, aki hallott utódjaikról az utolsó – mondjuk – tíz évben. Mert hogy kik építenek kerítést és vásárolnak tonnára rakétákat, halljuk eleget. Tud említeni, olvasó, egy politikust, aki kérte volna a kultúrára szánt összeg megemelését?

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. november 21., 7:46
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Jó reggelt, Zubreczky úr! Nekünk eddig is fájt, csak nem tetszettek megírni. Szomorú, de végül beigazolódott, hogy nincs olyan, hogy a kecske is jóllakjon, s a várza is megmaradjon.