Ébredezik a román?

„Romániának nem régiósításra, nem decentralizációra, hanem autonómiára van szüksége. Az lenne a legjobb, ha Dél-Tirolról venne példát, egy olyan gazdasági közigazgatási autonómiáról, amely ösztönzi a helyi befektetőket és a hasznot is helyben hagyja, nem megszűri egy fővároson keresztül, amely egyáltalán nem biztos, hogy a vidék érdekeit nézi. Idejétmúlt Románia mai közigazgatási szervezése. A százéves Romániának új országprojektre van szüksége, és ez az autonómia lehetne”.
Nem a Székely Nemzeti Tanács valamelyik dokumentumából idéztünk, még csak nem is az RMDSZ által a dél-tiroli minta alapján összeállított autonómia statútumából másoltunk ki egy részletet, hanem egy román ember, Nagybánya polgármestere szavait adtuk vissza. Az elöljáró azt mondta: legszívesebben visszaváltoztatná a Bukaresti út nevét Bécsi útra, mert oda sokkal hamarabb elér, s ott nem érzi magát megalázva, mint a román fővárosban.
Brassóban nemrég összeültek az erdélyi fejlesztési régiók vezetői, és arról tárgyaltak: össze kellene fogni olyan projektek mentén, mint az erdélyi autópálya vagy a vidombáki repülőtér, amelyeket Bukarest egyáltalán vagy csak ímmel-ámmal támogat. A mozgalom élén az amúgy csángó származású brassói román polgármester áll.
Mindeközben a magyar képviselők hallgatnak, és alighanem jól teszik. Ha ugyanis egy magyar vezető mond valamit az autonómiáról, az azonnal szeparatizmus lesz, úgy látják, viszik Erdélyt, darabokra szedik ezt a toleráns országot, veszélyben a nemzetállam. Hadd mondják ők, hogy milyen jó dolog az autonómia!
Az, hogy Erdélyben gondolkodnak, csak jobb, hiszen az világos, hogy Székelyföld kicsi, hiányoznak a jólét és a fejlődés alapvető feltételei (autópályák, repterek, kórházak, egyetemek), arról nem is beszélve, hogy az uralkodó politikai osztály elriasztotta maga mellől a stratégiagyártáson kívül egyébre is képes alkotó értelmiséget. Erdély már egy másik lépték (attól abban még lehetne valamilyen speciális státusza Székelyföldnek), tehát érdemes lenne támogatni az erdélyi románság ébredezni látszó képviselőit.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.