Felhívás!

Dominik

Gera Zoltán, az anyaország U21-es labdarúgó-válogatottjának a vezetőedzője nemrég azt nyilatkozta, a 2021. évi magyar–szlovén rendezésű Európa-bajnokságon nem számít Szoboszlai Dominikra. A kijelentés meglepő, vitatható, ám ugyanakkor bizonyos szempontból érthető.

A támadó középpályásként és csatárként bevethető Szoboszlai Dominik 2000. október 25-én született, így akár még a 2023. évi U21-es Európa-bajnokság selejtezőin vagy döntő tornáján is játszhatna. Ennek dacára – úgy tűnik – még a 2021-esen sem lesz ott. A mellőzésének legfőbb indoklása az, hogy az amúgy is terhelő klubfeladatok mellett Dominik összpontosítson a magyar nagy válogatottra. Márpedig ott (is) hamar vezéregyéniséggé válhat, megcsillantotta kivételes képességeit a szlovákok elleni budapesti mérkőzésen, ahol zseniális szabadrúgásgóllal egyenlített.

Szakértők idén tavasszal elkészítették a világ legtehetségesebb, legígéretesebb ifjúsági korú labdarúgóinak a rangsorolását, és az 50-es listán Szoboszlai Dominik a 21. helyre került. Két évvel korábban a The Guardian tekintélyes brit lap sportújságírói a világ legjobb 16–17 éves focistái között említették. Tény az, hogy Törőcsik, Nyilasi és Détári mellett Szoboszlai a legtehetségesebb magyar labdarúgók egyike az utóbbi négy-öt évtizedben. Még 19 éves sincs, és Európa élcsapatai szeretnék a játékoskereteikben látni.

Szoboszlai Dominik nem teljesen a sajtó által ajnározott, mesterségesen felmagasztalt „labdarúgó akadémiai utánpótlásképző rendszer terméke”, noha egy bajnoki (2015/16) idényt a Budapesti MTK akadémiáján töltött. Onnan került az osztrák Red Bull Salzburghoz (2016), majd kölcsönbe másodosztályú Lieferinghez, aztán vissza ismét a Bullhoz, ahol rendkívüli módon ragaszkodnak hozzá. Pályafutásának elindítója, meghatározója az édesapja, Szoboszlai Zsolt, aki ő maga is labdarúgó volt, és edzőként Főnix Gold FC néven futballiskolát alapított, vezetett Székesfehérváron.

A Domi és Szobi becenevekre hallgató őstehetségnek a magyar A-válogatott felé irányítása logikus. A szakmai lépés vitatható része az, hogy talán-talán mégis beleférne egy U21-es Európa-bajnoki „kitérő” az őstehetség fociprogramjába. A ma nem sok jót ígérő U21-es csapat (0–0 Dániával, 0–3 Norvégiával) hasznára válna, és személyes sikerélményeket gyűjthetne.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.