Felhívás!

De magas az a ló

Magabiztosan és „fentről” nyilatkozott a román államfő az Európai Tanács legutolsó ülését követően azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság új szempontokat venne figyelembe az uniós támogatások odaítélésekor. „Kifejezetten egyetértettem azzal, hogy a támogatásokat a jogállamiság betartásához kössék” – mondta határozottan és büszkén Klaus Iohannis. Érezni lehetett: így semmi baj nem érhet bennünket, elvégre Románia a jogállamiság valóságos oszlopa a kelet-közép-európai régióban. Nem úgy ám, mint Magyarország vagy Lengyelország, akik állandóan jártatják a szájukat, mindegyre szembemennek Brüsszellel; hol a migránselosztás nem tetszik, hol a szabad sajtó tevékenységét korlátozzák, hol a civil szervezetekkel kekeckednek, s az igazságszolgáltatás sem független.

Nem úgy, mint nálunk – itt minden rendben van. Mi minden migránskvótával egyetértünk (igaz, nagy rizikót nem vállalunk: akit idehoznak, az már másnap hanyatt-homlok visszamenekül Nyugatra), a civil szervezetek virágoznak, a kisebbségek problémáját „példamutató módon” megoldottuk. Az igazságszolgáltatásban akadnak ugyan gondok, de azok a Szociáldemokrata Párt (PSD) „áldatlan tevékenységének” betudhatók, a jelenlegi kormány „mindent helyrehoz”, és legfőképpen engedelmesen bólogat minden intézkedésre, amit Brüsszel javasol, így aztán itt mindent rendben is találnak.

Iohannis ezzel igyekszik kimutatni, hogy (bár a közeli országok természetes szövetségesei lehetnének) Románia nem „ereszkedik le” a V4-ek szintjére, hanem kelet-európai szomszédjai feje fölött, egyenesen a „nagyokkal” tárgyal. Arra ugyan még nem sikerült egy hihető mesét kitalálnia, hogy ha nálunk ennyire rendben van minden, akkor miért csak Romániával és Bulgáriával szemben tartják fenn immár tizenhárom esztendő óta az – éppen a jogállamiság alakulását monitorozó – Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (MCV), de dolgozik rajta. Azt sem látszik felismerni a román államfő, hogy aki ilyen magas lóról tárgyal mindenkivel, óriásit bukhat… 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.