Felhívás!

Dăncilă és a fel-perzselt föld taktika

Az RMDSZ-szel szemben ravasz húzással rukkolt elő a Dăncilă vezette szociáldemokrata kormány. Húzással? Ugyan, ez azért valamivel több annál, mint egy egyszerű lépés, vagy rögtönzött gesztus, hiszen a várható és/vagy lehetséges belpolitikai következményei alapján inkább egy célszerű és következetes, tervszerű elgondolásba illeszkedő cselekedet. Az SZDP azon tervébe ágyazódva, minek célkitűzése egyben tartani a kormánytöbbséget legalább az államfőválasztásokig – esetleg akár a jövő évi parlamenti választások népi-demokratikus megmérettetéséig. Ezen munkaterv egyik, tán B verziójába úgy tűnik, hogy a politikai adok-kapok racionalitása szerint (is) teljesen érthető módon, belefér a korábbi (a süllyedő gályát futólépésben elhagyó) koalíciós partnerekkel való leszámolás.

Vagyis a folyamatos hátrálás közben a szociáldemokraták fel kívánják perzselni maguk mögött a baloldal parlamenti holdudvarának azon részeit, melyek a vereséggel felérő europarlamenti választások végeredményeként kicsúsztak az ellenőrzésük alól. Mintegy megelőzendő, hogy azok átálljanak-igazodjanak az ellenzékhez. Zajlik tehát a korábbi politikai partnerek alakulatainak a szétmorzsolása (ALDE), politikusaik politikai és társadalmi tőkéjének, sőt, törvényhozói napirendjének a lerombolása, választási programpontjainak a kisajátítása, vagy elhiteltelenítése, de legalább időszakos ellehetetlenítése.

Az RMDSZ esetében egyelőre csak fenyegetnek, mégpedig az örökös törvényhozói, parlamenti együttműködés alapkövét képező kisebbségi jogtervezet napirendre tűzésével: ha azt a jelenlegi erőviszonyok konstellációjában a plénum elé terjesztik, nagyjából borítékolható a bukás. Mert az SZDP támogatása nélkül, a választásokra hangolódó, nacionalista szólamokon hárfázó ellenzék biztosan leszavazza. Ez ráadásul tartósan meg is mérgezné az RMDSZ és az ellenzék viszonyát. Ha pedig a kulturális autonómiát ígérő törvénytervezet lenullázódik, kénytelenek lesznek újból benyújtani. Az egész bizottsági huzavona kezdődhet elölről, de alkupozíció híján, s az engedményekre készséget mutató SZDP támogatása nélkül. S mindez az amúgy is elégedetlenkedő magyar szavazóbázis kontextusában. Ajaj.

Pozsony János Csaba

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.