Felhívás!

Damoklész kardja alatt

Ha valaki nem tudja, vagy nem hiszi azt, hogy milyen nehéz manapság élvonalbeli futballcsapatot fenntartani, eredményesen működtetni Romániában, érdemes behatóbban tanulmányozni az Academica Clinceni esetét.

Az 1. Liga előző bajnoki évadjának, felsőházi rájátszásának meglepetés-csapata csődhelyzetbe került, igaz, mozaikkockás története során nem először. A 2020–2021-es bajnokságban az Academica 5. lett, kis szerencsével akár előzhette volna is a negyedik Sepsi OSK-t. (A mi szemszögünkből jó, hogy nem tette.) Most a csapat mérlege 5 forduló után 5 vereség, 3–10-es gólarány, legutolsó hely a tabellán. A klub ügyvezetésében szerepet vállaló clinceni-i polgármester kétségbeesett hangú segélykéréseket fogalmazott, tehetős üzletemberek támogatását kéri. Mindez azt jelenti, nagyon fogy a pénz. Lehet, el is fogyott, mert a hírelemzések már tetemes adósságokat emlegetnek.

Az Academica Clinceni tíz évvel ezelőtt még C-osztályos, harmadik ligás csapat volt, 2012. évi feljutás óta az alábbi helyezéseket érte el a másodosztályban: 6, 4, 2, 14, 6, 2. Az utóbbi feljutást jelentett az élvonalba, az előző 2. helyezés idején két csoport volt a B-osztályban, ezért nem ért feljutást. A Liga 1-ben előbb 10., majd (idén tavasszal) 5. Sikertörténetnek nevezhető, hasonlít a Sepsi OSK felíveléséhez. Ráadásul idén az Academica egyik utánpótlás csapata országos bajnok lett (U16-os Elit Liga, a döntőben 4–1 az FK Csíkszeredával). Az utóbbi években a csapatot az Ilfov megyei Clinceni község és a megyei tanács is támogatta, ám a közpénz egyfelől nem elég, másfelől az UEFA tiltja is, hogy a tagországaiban élvonalbeli csapatok kizárólag közintézmények pénzéből, önkormányzati közpénzből éljenek, működjenek. Az Academica újból a magánvállalkozói szférából keres támogatókat. Évekkel ezelőtt a csapat egy időre a legnagyobb romániai kávékereskedő cégként ismert Cafea Fortuna tulajdonába került. Előtte és utána több névcserén átesett, több településen volt székhelye (Clinceni, Buftea, Pitesti). Történtek próbálkozások arra is, hogy menő klubok farmcsapataként működjön, az FCSB-vel voltak tömeges játékoscserék, kölcsönadások, emiatt az 1. Liga több klubvezetője is megkérdőjelezte az Academica – FCSB mérkőzések korrektségét.

Az Academica Clinceni nehéz helyzetét nem „sportpletyka” szintjén kell kezelni. Más csapatok, klubok számára is lehet egy figyelmeztető jel. A Damoklész kardja ott lóghat vékony madzagon bármely futballklub feje fölött…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.