Csapj a nyeregre…

Szólások és közmondások kóvályognak a fejemben az év állítólag legborongósabb napján, a depressziós kedden. Egy bolond követ hajít a pocsolyába, és tíz okos kínlódik, hogy felszínre hozza. Marosvásárhely rettenetes ura, Dorin Florea hangot adott mélázásainak, miszerint a gyerekvállalást szociális ankétnak kellene megelőznie, aztán, ha megvan a pecsét, jöhet a lurkó.

Nagy botrány, feljelentgetnek a jogvédők, hámlik a felháborodás a képmutatók naprakész arcbőréről. De amint az őrültséget ars poetica szintre emelő Salvador Dali mondta: a különbség én és egy bolond között az, hogy én nem vagyok bolond. Nos, Floreáról mondhatunk bármit, de azt nem, hogy buta ember. Csak nem gondoljuk komolyan, hogy komolyan gondolta! Tudja jól, kivitelezhetetlen az ötlet.

Mintegy háromszáz évvel ezelőtt Jonathan Swift, a Gulliver szerzője röpiratot írt Szerény javaslat címmel. Az írországi nagy éhínségre megoldás lenne a szegény családok felesleges gyerekeinek a húsát olcsón áruba bocsátani, írta. A kétségbeesés felsőfokán szólt, jajkiáltásként, hátha a társadalom szunnyadó lelkiismeretét felrázza. Florea nyilatkozatát is így kellene értékelni. Sziréna-hang a hazug béke csendjében.

Marosvásárhelyen nőttem fel, a hírhedt Hidegvölgy, a cigánytelep no-go zóna volt akkor is, a dübörgő szocializmusban, amikor ugye rasszizmus nem létezett, munkahely meg igen, bárkinek. Florea annyit üzen: ébresztő, jóemberek, tegyetek valamit, amíg nem késő. Ha a nemzeti bank nyakkendős szakembereinek elhisszük: nem mindegy, hogy tíz emberből hét dolgozó tart el három rászoruló nem dolgozót, vagy fordítva, miért ne lenne ez érvényes arra is, amire Florea tenyeres-talpas stílusban utal? Egy román közmondás szerint csapj a nyeregre, majd megérti a kanca!

Oktatási reform, törvények, programok, nem papíron, nem „civilek” zsebét kitömni, ott, helyben, a legnagyobb nyomorban – nem az én tisztem megoldást javasolni. De elkezdeni! Amúgy mintegy zárójelben megemlíteném: a napokban egy ismerős házaspár – dolgos, tiszta, szorgalmas, jóindulatú emberek – megkapta a jóváhagyást egy kisleány örökbefogadására. Két és fél év hercehurca, kérvényezés, ellenőrzés, bizonygatás után. Kettő és fél év! Mondom én is, rácsapok a nyeregre, hátha megértik ott, ahol érteni kell…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. január 27., 10:46
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Florea nem mond hülyeséget, csak rosszul fogalmaz. Az erdélyi települések nagyrészében, úgy a magyarok mint a románok maholnap kisebségbe kerülnek és akkor kezdödik a cirkusz mint többek között a magyarországi Rákospalotán. Ott még a cigányok is szegregálódnak.

  • User
   Dátum: 2020. január 28., 18:00
   ÉRTÉKELÉS: -2

   De hülyeséget mond. Kérnél te engedélyt, mielőtt ágyba viszed az feleséged, férjed? Na ugye. A “túl sok gyerek a szegény családokban” probléma valós, de ez nem megoldás.