Hirdetés
Hirdetés

Buzgómócsingok

Indiában a falubeliek agyonvertek egy varázslással megvádolt asszonyt és az egész családját. Egy időben a YouTube-on volt egy felvétel, egy afrikai faluban néhány személyt egy gödörfélébe terelnek, fáklyákkal meggyújtják ruháikat, a menekülni próbálókat dorongokkal verik vissza. Egy szerencsétlen asszony az első ütés után leül a gödör szélére, blúza lángokban, szfinxhez illő nyugalommal várja a halált. Mert elterjedt a hír, hogy…

Ne siessünk legyinteni, hogy barbár vidékek stb. Sem a butaság, sem a gonoszság nem földrajzilag körülhatárolt. Egy román blogger, aki civilben Románia elnöke szeretne lenni, de Moldovástul, felröppentette a nagy hírt, miszerint a pápát Csíksomlyón nem fogja várni sem Johannis elnök, sem Dăncilă miniszterelnök, ezért Orbán Viktor fog házigazdaként pöffeszkedni Decebal ősi földjén. Hogy a román hazaffyiak mit műveltek, az ő dolguk, de sajnos a magyar kommentek is az alpári kreténizmus rekordjait döngették, a fő célpont természetesen az RMDSZ volt, amelynek a legparányibb köze sincs az egészhez. Hogy a hír igaz, vagy sem, azt senki nem kérdezte. Mert ostoba kacsa volt, semmi több.

Nem győzöm ismételni, halálos bűnt követ el a média, amikor tudatosan hazudik. Egy életre képes megbélyegezni valakit. Emlékezzünk, Iliescu volt elnökről elterjesztették: két újságíróra rohant, „măi, animalule”-t ordítva rájuk. Az egyikük az a Radu Mazăre volt, aki akkoriban véresszájú ellenzékiként hangoskodott, majd jobbnak látta a volt ellenség, a PSD szárnya alatt milliomossá válni. Elismerte, egy szó sem volt igaz az inzultusból. Most lopott pénzeszsákján ülve szívélyesen üdvözöl mindenkit Madagaszkárról, fogja el ott, aki tudja. Egy másik miniszterelnök-helyettest, Gelu Voican-Voiculescu-t éveken át gúnyoltak, mert egy interjúban az jelent meg, hogy az élete a metafizika és a klitorisz között lebegett. Hiába pontosított ezerszer, hogy ő katarzist mondott, a csúfnevet nem kaparhatta le magáról.

Ezek viccesnek tűnhetnek, de egy álhír marosvásárhelyi progromhoz vezetett. És majdnem megismétlődött, amikor az akkori Adevărul (micsoda gúnycím!) első oldalon riasztott, hogy egy benzinkútnál magyar zászlóval reklámoznak, nagybetűs magyar szöveggel: „I Dolomiti”. Történetesen az olasz zászló is piros, fehér, zöld. A Dolomitok pedig hegyek Taljánföldön.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük