Felhívás!

Bűnös feddhetetlenek

Sokan mérget vettek volna arra, hogy az USR–Plus-szövetség államelnök-választáson indított politikusa, Dan Barna harcol majd Klaus Iohannisszal az ország legmagasabb tisztségéért. Annál is inkább, mert a politikai csoportosulás meghirdetett célja volt belülről változtatni a jelenlegi rendszeren, harcolni a korrupció ellen, érvényesítve a politikai átláthatóságot. A felmérések szerint nagy esély mutatkozott erre.

Ehhez mindkét, kormányon már megfordult párttól meg kellett volna szabadulnia, mert a régi politikusok majd mindegyike nem éppen becsületes úton gazdagodott meg, ők voltak az átmeneti évek haszonélvezői. Ez a köznép szemében mágnesként hatott. Főleg, hogy bedobták a jelszót: bűnözök nélkül! Ennek ellenére a megmérettetésen Dan Barna levizsgázott, alig 14 százaléknyi voks lett az övé.

Nem nehéz kiszámolni, hogy hiányoztak mind a külföldiek, mind ez erdélyi magyarok voksai. A külföldiek java része Iohannisra és Theodor Paleologura pecsételt, a magyarok, de főleg a székelyek sem akarták Barnát az ország élén látni. Programjában egyiknek sem ígért semmit. Sőt, kitámadta az RMDSZ-t, és hallani sem akart a székely autonómiáról.

Bár magyar részleget is létrehoztak, nem vált be a stratégia, hogy a székely szavazópolgárt eltávolítsák a szövetségtől. Főleg, miután kiderült, hogy Dan Barna sem tiszta, pénzügyekben nem játszott becsületesen. Elmismásolta az EU-tól a hátrányos helyzetű gyerekek támogatására küldött pénzeket.

Érdekes viszont, hogy akkor kerültek elő a bizonyító okiratok, amikor veszélyessé vált Iohannisra nézve – több mint valószínű, a hírszerzők (SRI) „érdeme” ez a felfedezés. Cornel Nistorescu román újságíró ennek kapcsán így fogalmazott: ezzel bebizonyították, hogy Románia megmentői sem feddhetetlenek. Tehát, nem lehet egy banit sem adni a szavukra.

A szavazásnak az USR számára bomlasztó hatása is lehet. Dan Barna tegnap be is jelentette, bizalmi szavazást fog kérni pártja tagjaitól, miután az államfőválasztáson nem érte el a kitűzött célt, nem jutott be a második fordulóba. Ezelőtt néhány nappal még azt nyilatkozta, nem lesz senki automatája. Úgy tűnik, már azzá is vált.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.