Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Buktatott és bukott

Az anyaországi belpolitika utóbbi eseményei közül a magyar nemzeti és a nemzetközi sportélet híreibe is befurakodik a Fekete-Győr András lemondása, illetve lemondatása a Momentum Mozgalom elnevezésű párt elnöki tisztségéből. Az interneten fricskázó, mókázó vagy éppen gyalázkodó ellen-drukkerei által „FeGyőr” gúnynévvel illetett fiatal politikus a magyar sport utóbbi évtizedei egyik nagy kudarcának előidé-zőjeként, főszereplőjeként vált ismertté. Olyannyira, hogy mozgalma, csoportosulása a kis golyvából hetek, hónapok alatt párttá fejlődött. Sőt, az évek teltén már a magyarországi hatalomváltást leghangosabban harsogó ellenzéki erő lett belőle. Gyakorlatilag a legerősebb parlamenten kívüli párt, amely nagy ambíciókkal várja a jövő évi országgyűlési választásokat.

A Momentum Mozgalom 2017 elején rendkívül agresszív ellen-kampányt folytatott a 2024. évi nyári olimpia rendezési jogát célzó budapesti pályázattal szemben. Köztéri vagy más úton-módon történő aláírásgyűjtési buzgalmuk NOlimpia címkével vált híressé, azaz hírhedtté. Az olimpia megrendezési szándékát elutasító lakossági aláírások nagy száma, magas számaránya miatt Budapest önkormányzata visszavonta a 2024. évi nyári olimpia és paralimpia megrendezésére vonatkozó pályázati határozatát, a Magyar Olimpiai Bizottsággal történt egyeztetések után.

Túlzás lenne azt állítani, hogy egyedül „FeGyőr” vagy egyedül a Momentum Mozgalom okozta a magyar olimpiai pályázat kudarcát, de az ellen-kampánynak, aláírásgyűjtésnek meghatározó szerepe volt.
Csupán emlékeztetőül, íme, milyen kérdésre kellett válaszolnia Budapest lakosságának a NOlimpia kampányban, aminek a második lépése referendum lett volna: „Egyetért Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?” A támogatói íveken több mint 266 ezer aláírás szerepelt.

A bevezetőben említett politikai „és” sporthír eredője az, hogy a jövő évi választásokkal kapcsolatosan kiírt ellenzéki előválasztások első fordulójában Fekete-Győr András a több mint 600 ezer szavazat 4 százalékát sem érte el. A tét az, hogy az ellenzéki koalíció pártjainak jelöltjei közül ki legyen Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök kihívója.

A magyar olimpiai, olimpia-rendezési álmok rombolója, buktatója alig négy év teltén ő maga is nagyot bukott. Az előválasztáson részt vevők közül – az Orbán-kormány leváltására készülődő anyaországi ellenzékből – alig 21 ezer támogatót tudhat maga mögött. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük