Felhívás!

Börtön nulla bűncselekményért

Éppen arról olvasgattam, hogy majdnem száz évvel ezelőtt mekkora kincs hullott a gazdasági válságban lévő Románia ölébe Erdély annektálásával: erődtemplomok, kastélyok, városi építmények, amelyeknek semmi közük a bizánci-ortodox civilizációhoz. A barokk, a gótika katolikus és protestáns civilizációs elemek, nem pedig ortodoxok. Bár értékelni nem tudják, dicsekszenek velük.
Sajnos, a Kárpátok két felén nagy a különbség a munkaerkölcsöt illetően is. A politikum pedig mindenütt ott van, kinevezéskor nem számít, hogy milyen szakember az illető, csak milyen párthoz húz. A napokban az elismert és eredményesen dolgozó műszaki szakembert, Szentes József vezérigazgatót cserélték le a CFR személyszállítási vállalatánál. A vicc az egészben, hogy a korrupciós ténykedése miatt – olcsón vásárolt külföldi mozdonyokat drágán adta el a CFR-nek – a korrupciós ügyészség által vizsgált Leon Bărbulescut tették a helyébe. A doktorátussal rendelkező mérnököt pedig a nemzetközi kapcsolatok igazgatójává fokozták le, azaz tették mellékvágányra. Hogy ne zavarja a vizeket.
Már a tavaly óta tudjuk, hogy Kolozsvár alpolgármesterét, Horváth Annát nevetséges okok miatt lemondásra kényszerítették. Mára már alapfokon ítélkeztek is felette. Két év és nyolc hónap letöltendő börtönt kapott nulla bűncselekményért. Hogy kiválóan végezte a munkáját, nem vitás, olyannyira, hogy ez egyeseknek szemet szúrt.
Szekus módon „intézték el” a balkáni „jogállamban” a magyar városvezetőt. Hírszerzőkkel nyomoztattak utána, törvénytelenül. Majd menesztették a tisztségéből, sőt, rács mögé akarják dugni. Úgy látszik, miután Hargita és Kovászna megyében elöljárókat büntetnek, vegzálnak, zargatnak, na meg intézményeket szüntetnek meg (MOGYE, marosvásárhelyi katolikus iskola stb.), újabb ijesztgetés kellett, hogy a Romániában élő magyarok ne emeljék fel a fejüket. Érezzék, hogy ki itt az úr, hogy ők csak másodosztályú állampolgárok. Ez a módi egy rendőrállamban.
Néhány jogásztól hallottam, hogy Bukarestben majd egy újabb peren enyhítenek az ítéleten. Bár így lenne! De ott lebeg, hogy vagy igen, vagy nem. Ki garantálja azt, hogy eltörlik az igazságtalan ítéletet?

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.