Felhívás!

Bizalmi index és történelmi nóvum

A járványhelyzetet súlyosbító vakcinautálat, az oltásellenesség fellángolása és tébolya sokáig az elutasítók és ellenállók észbeli képességeit és tudásbeli állapotát meglehetősen kedvezőtlen fényben tüntette fel.

Miért nem akarják az állam által ingyen felajánlott védelmet elfogadni? – kérdezte magától hitetlenkedve a felelősséget vállaló, nem rejtve véka alá lesújtó véleményét a többiekről. Hogy van az, hogy az egyedül észszerű és okos, tudományosan is beigazolódott és valóban hatékony megoldás oly sokaknak térítésmentesen sem kell?

No, de ideje felismerni, nemcsak műveltség dolgában buktak meg sokan az oktalan elutasításban, nemcsak tudatlanságuknak és butaságuknak nyújtották bizonyítékát, hanem valami más is kiderült embertársaink lelki berendezkedéséről: képtelenek kigyógyulni a hivatalosságok iránti bizalmatlanságból. Nem hisznek a hivatalnak.

Az állam iránti bizalom bukott meg ismét, és ki tudja hányadszor – pedig nem ennek kellett volna történnie. A hatóságok ugyanis példás módon jártak el ezúttal, és e tekintetben olyan újdonságot avathattunk, mire az emberiség történetében eddig aligha volt példa. Az államok ugyanis egyemberként sorakoztak fel a világjárvány megfékezésére, s ebben a nyugati világ a lehető legjobb példával járt elől. Az, hogy ingyenesen osztották az oltást, az, hogy erőfeszítéseket tettek annak mielőbbi előállítására és szétosztására, nyugodtan mondhatni, históriai léptékű vívmány lett. Miként az is, hogy az orvostudomány ezúttal kellő meghallgatásra és támogatásra talált, a gyógyszeripar megfelelően működött, és emiatt végül alighanem sikerülni fog a járványt felszámolni, ami jó ómen az eljövendő világszintű ragályok kezelését illetően is.

No de a bizalmatlanság, a hatóságok iránti hitetlenség okai sokrétűek. Nem csupán a tévtanok félbolond vagy félrevezetett terjesztői hibáztathatók az oltáskampány elakadásáért, ők csak kihasználták a mélyebb okot: a polgárok bizalmának hiányát a hatóságokban. Ezt a fő „betegséget” kellene orvosolni, mielőtt újabb kudarcokba fullad a legokosabb kezdeményezés is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.