Felhívás!

Bill Okun és a bocskor

A hirmondo.ro Véleményfalának egyik hozzászólója hívta fel a figyelmem az Antena3 honlapjának Románia 365 hőse. Az oltyán és a bocskor című cikkére, amelyben többek között az áll, hogy az első világháború végén Magyarországon egy bizonyos Bill Okun vezette kommunisták vették át a hatalmat. Első olvasatra meghűlt bennem a vér, hogy milyen keveset tudok az őszirózsás forradalomról, illetve az azt követő vörös terrorról, hiszen Bill Okunról még csak nem is hallottam, ám némi töprengés után rájöttem, hogy tulajdonképpen Kun Béláról van szó. A kedves kolléga bizonyára hallomásból írta le a nevét, nem vette a fáradtságot, hogy bár a Wikipédián utánanézzen. Nagyjából ennyire lehet komolyan venni híres hírtelevízióink tájékozottságát.

Na de menjünk tovább. A szerző hallomás alapján írhatta le azt is, hogy Budapest hét hónapig tartó – a Nemzetek Szövetségének Legfelsőbb Tanácsa utasítása ellenére történő! – román megszállása idején „az egyszerű magyarok szimpátiával tekintettek a román hadseregre”, melynek katonái „az írott és fotódokumentumok tanúsága szerint példás magatartást tanúsítottak a lakossággal szemben”.

Én ilyen dokumentumot nem láttam. Olvastam viszont az akkori amerikai katonai misszió parancsnoka, Harry Hill Bandholtz tábornok naplóját, aki 1919 októberében lovaglópálcával kergette el a Magyar Nemzeti Múzeumot éppen kifosztani akaró román katonákat. És valószínűleg a „példás magatartás” miatt utasította arra a román kormányt, hogy „szolgáltasson teljes listát valamennyi hadi, vasúti és mezőgazdasági anyagról, élőállat-állományról vagy bármiféle tulajdonról, amelyet a román erők eltulajdonítottak Magyarországról”.

A legjobb azonban most jön. Az Antena3 szerkesztője leplezetlen lelkesedéssel meséli el, hogy egy Iordan nevű oltyán tizedes levette az Országháza tetejéről a magyar zászlót, és bocskort akasztott a helyére. Lévén számára a legkifejezőbb nemzeti szimbólum. Nos, azt eddig is lehetett sejteni, hogy 1919-ben Bukarest legalább 50 év lemaradásban irigykedett Budapestre, de az Antena3 eufóriáját elnézve úgy tűnik, azóta egy fikarcnyit sem sikerült ledolgozni a hátrányból.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.