Felhívás!

Bezárkózunk?

Bár szemmel láthatóan legalább a decemberi választásokig nem akartak semmilyen népszerűtlen intézkedést hozni, a kormány – a koronavírus-járvány terjedésének fékezése érdekében – hétfőtől elrendelte az orrot és a szájat eltakaró védőmaszk kötelező viselését minden 5 éven felüli személy számára, minden zárt és nyílt közterületen, az elmúlt 14 napban jegyzett új megbetegedések számától függetlenül. Át kell térni a digitális oktatásra, és – ahol lehetséges – a távmunkára. Az üzletek este kilenckor bezárnak, éjszaka csak bizonyos okokból, kitöltött felelősségvállalási nyilatkozattal lehet közlekedni, és tilos bármilyen, akár családi ünnepséget szervezni.

Bár a közelmúltban hasonló járvány nem volt, és nyilvánvaló, hogy nehéz helyzetben vannak a hatóságok, nehéz megérteni egyes intézkedéseket. Úgy tűnik például, hogy az elemi iskolák bezárása nem célravezető. Nem csak azért, mert ezt az unió 26 országa közül csak kettőben tették meg, hanem azért is, mert Románia több nagyobb városában, miután a 14 napra összesített fertőzöttségi arány meghaladta a három ezreléket, hetek óta piros forgatókönyv szerint tanítanak, egyetlen századdal sem csökkent az incidencia, tehát nem az iskola volt a fertőzésterjedés oka. Ugyanakkor százezerszám maradnak otthon a szülők az online oktatáson lévő kisgyerekükkel, így a cégeket és a hivatalokat nem zárták le ugyan, csak nemigen akad, aki dolgozzon. Arról nem is beszélve, hogy mi értelme van bezárni az óvodát és az elemi iskolát egy olyan faluban, ahol koronavírus-fertőzöttet csak a tévében láttak.

Nem teljesen világos az sem, hogy hány embert érint az, hogy este 11 és reggel 5 között nem járhat az utcán, és az is igen kedves, hogy öcséd családját nem hívhatod meg a gyereked születésnapjára, de akár húszan is részt vehetünk beltéri kampánygyűlésen. Ezzel együtt persze jól felfogott érdekünk, hogy a megelőző intézkedéseket betartsuk, hiszen ha elérjük a nyolcezrelékes fertőzöttségi rátát (ettől Sepsiszentgyörgy nincs messze), további szigorítások jöhetnek, amiért kizárólag magunkat tehetjük felelőssé.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.