Felhívás!

Bevégeztetett

Nem bízzák a véletlenre a marosvásárhelyi hatóságok a magyar orvosképzés kiirtását, hanem nagy erőkkel folytatják a kommunista rendszer által elkezdett folyamatot.

Miután 1945-ben Kolozsvárról Marosvásárhelyre költöztették az orvosi és gyógyszerészeti egyetemet (MOGYE), 1962-ben a román állam, anélkül hogy hivatalos dokumentumot adott volna ki, és ezáltal megváltoztatta volna az 1945-ös törvényrendeleteket, mely szerint az egyetemet a magyar kisebbség számára hozták létre, és a tanítás nyelve magyar, bevezette a kétnyelvű oktatást, és ezzel megkezdődött a magyar karok elsorvasztása. Az úgynevezett forradalom után nem javult a helyzet, sőt.

Tizenhét évet kellett várni arra, hogy az egyetem nevét egyáltalán kiírják magyarul, és huszonkét évbe telt, amíg törvénybe foglalták, hogy önálló magyar tagozatot kell létrehozni. A jogszabályt azonban, az egyetemi autonómiára hivatkozva (ki mondja, hogy ebben az országban nincs önrendelkezés?), a magyar oktatók tiltakozása mellett felülírta az intézmény szenátusa. Hogy rájuk ne erőltessenek törvényeket, mert nekik autonómiájuk van! Ilyen alapon szervezhetnénk Székelyföldön egy referendumot (helyi kérdésekben a megyei tanácsok írhatnak ki népszavazást) a területi autonómiáról, s azt mondhatnánk, hogy nem érdekel bennünket a törvény azon cikkelye, amely szerint erről csak országos népszavazás dönthet.

Visszatérve az orvosira: hogy tovább csökkentsék a magyar karok súlyát, a már többségében amúgy is román MOGYE-t összevonták a színromán Petru Maior Egyetemmel és Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem néven új intézményt hoztak létre, amely most – egyáltalán nem titokban, hisz hónapokkal ezelőtt döntött erről a szenátus – felvette az Emil Palade nevet – nehogy már bármi emlékeztessen arra, hogy ez egy magyar intézmény volt valamikor.

Bevégeztetett – a kisebbségi modellországban megcsinálták azt, amit a kommunistáknak nem sikerült. Az RMDSZ-t kérdezni is fölösleges, hiszen a válasz ismert: az önálló magyar egyetem létrehozása (ahogyan egyébként az autonómia is) szerepel az RMDSZ programjában. Berámázhatjuk…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.