Felhívás!

Befüstöltek Becalinak

E sorok írásakor zajlott az FCSB második csapatának selejtező mérkőzése, elődöntője a CS Afumaţi ellen. A tét az volt, hogy ki játszhat a selejtező döntőjében a Steaua Bukaresttel a Liga 2-be való feljutásért. A Steaua a román hadsereg kötelékeibe tartozik, az 1986-os BEK (Bajnokcsapatok Európai Kupája, a mai Bajnokok Ligája) serleg jogutódja. A poraiból született újjá, a körzetiben, a megyeiben indult, nemrég megnyerte a harmadosztály 4. csoportját, 9 ponttal megelőzte az FCSB második csapatát. Megnyerte a selejtező elődöntőjét is, és ellenfélre várt vasárnap kora délutánig.

Az első mérkőzést idegenben az FCSB nyerte 1-0-ra, és Gigi Becali, a bukarestiek klubtulajdonosa, finanszírozója, mindenese (gyakran súgója) gőgösen, lekezelően nyilatkozott. Nos, nem hiába „füstösök”, avagy „füstöltek” a neve az Ilfov megyei községnek, a visszavágón az Afumaţi jól befüstölt Becaliéknak, 4-0-ra is vezetett, 4-1 lett a végeredmény. A másodosztályba jutásért a Steaua Bukarest ellenfele a CS Afumaţi, és persze lehet találgatni, hogy nem szándékos-e az FCSB veresége.

Az ügy háttere könyvsorozat-szerűen hosszú, tekervényes. A hadsereg évekig perelt Gigi Becalival a Steaua klub és focicsapat névhasználati jogáért, és nyilván azért is, hogy ki a több tucatnyi bajnoki cím, dobogós helyezés, kupagyőzelem és kupadöntő, valamint a BEK-győzelem jogutódja. Jogilag most már a Steaua, de a televíziós terefereműsorokban az FCSB (mint Fotbal Club Steaua Bucuresti). A Steauának nem titkolt vágya, hogy feljusson a másodosztályba, onnan az első osztályba, és ott megküzdjön az FCSB-vel. Ezt Gigi úr szeretné elkerülni.

Az egyértelműnek látszott már a harmadosztályú bajnokságban, hogy a pályán a Steaua a jobb az FCSB második csapatánál. Amennyiben a Steaua feljut a Liga 2-be (ez még nem biztos), Becali gáncsoskodása bíróságon folytatódhat, tett már erre ígéreteket. Van egy olyan nemzetközi rendszabály, hogy kizárólag államilag, közintézmények által finanszírozott focicsapat nem szerepelhet élvonalbeli bajnokságban. Ha ezt romániai bíróság is kimondja, a Steauát legalább részben privatizálni kell, esetleg valamilyen magántámogatói szerződéshez kötni a működését ahhoz, hogy majd élvonalban szerepelhessen. Aztán jöhetnek a Steaua-1 – Steaua-2 rangadók.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.