Felhívás!

Bagoly mondja…

Jó tíz éve, hogy a romániai független és pártatlan ügyészség képviselői kiátkozzák gyakorlatilag a teljes politikai osztályt, amikor a parlament nem oldja fel egyik-másik képviselő mentelmi jogát, és nem engedi, hogy a független és pártatlan ügyészség kivizsgálást folytasson. Merthogy jogállam, meg hű, meg hó, meg hogy ez azt jelenti – érvelnek az ügyészek –, hogy a parlamenti képviselők a törvény fölött állnak, holott az alkotmányban is írja, hogy a törvény előtt minden ember egyenlő. Kell hagyni, hogy a független és pártatlan ügyészség végezze a munkáját, nyomozzon, vizsgálódjék, és ha majd nem találnak semmit, úgyis felmentik az illetőt – harsogják. Csak az fél az igazságszolgáltatástól, akinek valamilyen rejtegetnivalója van – tették hozzá a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) képviselői.

Tulajdonképpen nehéz ezzel vitatkozni. Végül is, az egyik leg­egyszerűbb módja, hogy megszabadulj egy esetleg alaptalan vádtól, hogy hagyod, vizsgálják ki, s kiderül, ártatlan vagy.

A gond az, hogy ez az elmélet addig igaz, amíg nem rólunk szól. Mert mit tesz a független és pártatlan CSM, amikor a bírák és ügyészek visszaéléseit vizsgáló osztály nyomozni kezd a dédelgetett korrupcióellenes ügyészség egyik jeles tagja ellen, aki – a gyanú szerint – koholt vádakkal zsarolt meg embereket, hogy feljelentéseket tegyenek, vagy hamisan tanúskodjanak? Nem ad engedélyt, hogy kivizsgálják az ügyész urat! Mert mitől félnek? Ilyenkor hol van a jogállam? Csak nincs rejtegetnivalójuk? Csak nem állnak az ügyészek a törvény fö­lött? Akkor mivel vannak ők előbb, mint a kiátkozott politikusok?

Persze, a közember, az más. Ott nem dönthetnek úgy a családban, nem engedélyezik, hogy – teszem azt – a családapát kivizsgálja az ügyészség. Ott jönnek, mutogatják a törvénykönyvet, kérik a többéves börtönbüntetéseket. A közemberen kell elverni a port, mert lassan mindenki más a törvény fölött áll, és mégiscsak fel kell mutatni valamit, hogy dolgoznak. A jogállam nagyobb dicsőségére…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.