Felhívás!

Babonák napja, csütörtök, amikor a legnehezebb

Összedőltek a tegnapok! Viharos időket élünk, megszaporodtak a sorstragédiák, a rossz álmok. Sok drága munkatársat, ismerőst veszítünk el. Könyörtelen ez a 2020, könyörtelen percek rabjai vagyunk.

Összedőltek a tegnapok… Muszka Judit a matematika rejtélyes titkának alapos tudósa volt. Csendes, helyes meglátású, összetett személyiség, becses véleményű. Azon oktatók közé tartozott, akikről a diákság azt mondja, „korrekt”. Egymással szemben ültünk a tanáriban, sokszor mesélt a családjáról, szakmáról. Scherer Pétert színészt kérdezték egyszer, „kit irigyelsz?”, azt mondta, hogy Ganzt, minden idők legnagyobb matematikusát, mert sokkal okosabb volt, mint ő… Milyen alapon? Hát így vagyok valahogy én is Muszka tanárnő matematikai intelligenciájával.

Ferencz Attila, vagy ahogy sokan ismerték, Fradi a tanítványom volt, még a tanári utam kezdetén. Még mindig őrzök egy, a Duna partján 1999-ben készült csoportképet, amelyen ő is rajta van, azzal a képfelirattal: A fiúk.

Azt mondják, háromféle szépség létezik: lelki, testi és hangi. Úgy tudom, zenélt is, összetett egyéniség volt. Tűz volt benne, tűzvarázsló. Ellobbant a lét, múlnia kellett, de szép, hogy mást is hiszünk; már nincs kiút, de a fény lángra gyúl. Henry Ford találóan fogalmaz, amikor azt mondja: mikor úgy tűnik, minden ellened van, emlékezz rá, hogy a repülő is széllel szemben száll fel, és nem vele együtt. Csak suttogom, hogy néha „az idő csöndesen bezárul” (Juhász Ferenc).

Judittól egy könyvvel búcsúzom: Száva Istvántól A Menlo-parki varázsló, Edison életregénye. Fraditól, sok tépelődés után Zorán Belehalok című dalával. Isten nyugtassa őket!

Simó Erzsi tanárnő, Kézdivásárhely

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.