Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Azonnali újraindítás szükséges

Számos elemzés, cikk és előadás szól mostanában a globális felmelegedésről, és ezek általában először horrorisztikus adatokat zúdítanak ránk azzal kapcsolatosan, hogy milyen jelei is vannak a klímaváltozásnak (a meleg- és hidegrekordok változása, az állatfajok pusztulása stb.); aztán következnek a társadalomra vonatkozó jóslatok, amelyek az összeomlás és az egyéni szenvedés mércéjét tálalják. Majd végezetül kapunk néhány bátorító szót, ami még inkább rémületet kelt bennünk, mert a tanácsok aránytalanul általánosak és semmitmondóak a valódi gond méretéhez képest.

Július közepén járunk, a tegnap mégis havazott a Retyezátban, Hargita megyében 5 fok alatti hőmérsékletet mértek. A múlt hét elején az időjárás a nyárihoz hasonló volt, azonban ezen a héten ismét előkerültek a vastag pulóverek. Ne is beszéljünk arról, hogy Párizs kifogyott a klímaberendezésekből, és Németországban alulöltözöttség miatt figyelmeztetnek a rendőrök. Olvadnak a sarkköri jégpáncélok, emelkedik a tengerszint, aszályosodik Európa, a Szahara ékben nyomul fölfelé kontinensünkre, Közép-Európa sivatagosodik.

A kérdés pedig továbbra is ugyanaz, hogyan jutottunk ide, és merre mehetünk tovább? A válasz viszonylag egyszerűbb: NEM MEHETÜNK TOVÁBB! Addig nem, amíg a vezetőink továbbra is az azonnali nyereséget és nem gyerekeik jövőjét részesítik előnyben, és amíg a Föld lakosságának 10 százaléka kilátástalan szegénységben él, amíg a természet ellen elkövetett bűnöknek nem lesz vége. Addig sem, amíg olyan híreket olvashatunk, hogy Rómában büntetnek azért, ha valaki önszántából eltakarítja és szelektálja a tömbháza előtt lévő szemetet, hogy a lakosság egészségi állapota ne romoljon tovább, és a környezetet ennyivel is megkönnyítse a felgyülemlett napi szemétadagtól.

Az erdők eltűnnek, a környezetszennyezés nő, a mocsarakat lecsapolják, a vizeket használhatatlanná teszik. Hiába élünk modern világban, ahol a technológia irányít, ahol pénzzel bármi megvehető, mert a bolygónk nem fogad el sem készpénzt, sem hitelkártyát a károk visszaállítására.  Gyakran hallani a mondást, miszerint „ezt a bolygót nem a szüleinktől örököltük, hanem a gyerekeinktől kaptuk kölcsön.” Sajnos nem kölcsönkaptuk a gyerekeinktől, hanem elraboltuk tőlük, és lassan használhatatlanná tesszük!

Mit gondolsz, azonnal vagy pár perc múlva nyomjuk meg az újraindítás-gombot?

Tamás Réka

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük