Felhívás!

Az utókor nem süket

Élvezetes és tanulságos a történelmi évfordulók böngészése. Íme, most tudom meg, a korai iszlám terjedése idején történt, hogy egy uralkodó halálra ítélt két szolgát, mert azok erősen hangoskodtak. Jól tetszik olvasni, hangoskodtak, irritálták a fejedelmi dobhártyát. De mivel ünnepnap volt, a kivégzést másnapra halasztották. Az elítéltek pedig jól kihasználták a kegyelmi intervallumot. Eltették láb alól őfelségét.

Hogy sikerült elszökniük, vagy olajban főzték meg, esetleg tevékhez kötözve szakították szét őket, a krónika hallgat a folytatásról. De ez a zajongás-dolog végigvonul az évszázadokon. Amikor még nem találták ki a demokratikus választásnak nevezett rendszeres csalást, primitívebb őseink felkiáltással jelölték meg azt, aki aztán a gatyáikat is elvegye adó néven, és honvédelmi háborúknak nevezett tömeggyilkosságokba küldje őket. A latin vox= szavazás tulajdonképpen hang, kiáltás. Vox populi, vox dei = a nép hangja (szavazása) Isten hangja. Na ne vicceljünk, Caragiale okosabban csavarintotta: box populi – így legalább logikus.

De tessék megfigyelni, a román parlamentbe legutóbb beválasztottak majdnem ötszáz embert, de Șoșoacă asszonyság többször szerepelt az országházi mikrofonnál és a médiában, mint a többiek összesen. Miért? Mert egy bőgőmajmot megszégyenítő hangorgánummal rendelkezik. Viccet félretéve, gondoljuk meg: Ézsajás hétszáz évvel előre megrajzolta Isten szolgájának a portréját: nem kiált, nem lármázik, nem hallatja hangját az utcán. Lehet választani, kedveseim.

Aztán megtudtam, 1941-ben Dinu Brătianu figyelmeztette Antonescut, ne ragadjon le a németimádó politika mellett, okosabb lenne kiegyensúlyozottan közeledni másokhoz is. Románok, magyarok tömegesen pusztultak el, mert nem a józanészre hallgattak vezéreik. Őrületnek tartom ma is a NATO felé az elkötelezettséget, a semlegesség híve voltam és maradok.

És – hab a tortán – arról is értesültem, hogy az 1907-es román parasztlázadás kitörésében osztrák–magyar ügynökök krampuszkodtak. Eddig csak a zsidó árendásokat szidták, ideje volt a magyarokat is megvádolni. Borzasztó ez a kelet-európai történetírás: mi vagyunk a jók, a mártírok, a szomszédok gaz gyilkosok, felbujtók. A gyűlöletpropagandára költött pénzzel csereprogramot indítanék, ismerjék meg gyerekeink szomszédjainkat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.