Felhívás!

Az örökös kettős mérce

Klaus Iohannis államfő és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a legméltánytalanabb, legalávalóbb, legfrusztrálóbb módszert alkalmazza ismét: a kettős mércét. 2018-ban ugyanis leordították a fejét az akkori igazságügyi miniszternek amiatt, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészi tisztségére egy olyan személyt akart kinevezni, akiről negatív véleményezést adott ki az igazságügy pártatlanságát felügyelő Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM). Hogy a CSM szava szent: egy politikai tisztségben lévő funkcionárius ne bírálja felül a szakmát, s hogy ez ellentmond a Velencei Bizottság ajánlásainak, illetve az igazságszolgáltatási reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében kiadott jelentésnek.

Így van. Csakhogy most, amikor a liberálisok hatalomra kerülésével állítólag megvalósulóban van a Klaus Iohannis által megálmodott „Normális Románia”, az igazságügyi miniszter javaslatára az államfő úgy nevezte ki a legfőbb ügyészt és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) főügyészét, hogy mindketten negatív véleményezést kaptak a CSM-től. Akkor mi változott? Mert a CSM nem, az alkotmány nem, a Velencei Bizottság és az MCV nem. Tehát ha a szocialisták akarnak valamit, azt nem lehet, ha a liberálisok akarják ugyanazt, akkor igen?!

Nem a szocialistákat védem, félreértés ne essen! De olyan nincs, hogy amikor az egyik fél döntését véleményezi a CSM, akkor az törvény, amikor a másik félét, akkor nem kell figyelembe venni. Az államfőnek kellene élen járnia abban, hogy alkotmányos feladatának megfelelően egyensúlyt tart a politikai csatározásokban. Ehhez képest azt látjuk, hogy Klaus Iohannis naponta lábbal tiporja az alaptörvényt, kénye-kedve szerint értelmezi az alkotmánybíróság döntéseit és a nemzetközi szervezetek ajánlásait. Meglehet, hogy ez a következetlenség, bizonytalanság, kiszámíthatatlanság, hogy soha nem lehet tudni, hogy ami ma fehér, arról holnap nem derül-e ki, hogy fekete, több pályakezdő fiatalt elűz az országból, mint az, hogy kevesebb pénzt lehet itthon keresni

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.