Felhívás!

Az olcsó gyűlölködés ára

Egymás gyűlölete, egy másik ember természetének kifogásolása és az abból fakadó gyűlölködés a kortárs, modern kereszténység ideológiájától távol áll. Mostanság a mesterségesen kettészakított Európában azonban az „erkölcsös, keresztény, szaporodásra sarkalt, fehér, heteroszexuális ember” ádáz küzdelemben áll a „dekadens, nyugati, baloldali és homoszexuális és gender-fluid emberrel”. Ez a mesterségesen létrehozott kettős kategória a társadalom történelmi idők óta létező sokszínűségét és végtelen változatosságát egyszerűsíti, butítja le: egyik oldalról az összeesküvés elméletekig elmenő ős-ellenségeket (Soros, meleg-propaganda, zsidó milliárdosok) látjuk, a másik oldalon pedig néha türelmetlenül igyekszenek áthozni az elmaradt társadalmakba a változás eredményeit, anélkül, hogy számolnának a gyors és erőszakos változás következményeivel.

Az azonban, amit a jelenlegi ún. konzervatív jobboldal vagy illiberalizmus művel Magyarországon, az már James McDougall és Niall Fergusson nyíltan konzervatív és jobboldali történészek szerint is újfasizmusnak nevezhető. Az Orbán Viktor által kiválóan kidolgozott, Horthy korszakát 21. századi viszonyokhoz újraálmodó rendszer a Kossuth tér szoborpolitikájától elkezdve, az újarisztokráciát újratermelő NER-rendszeren túl a harmincas évek sovinizmusát és homofóbiáját felidéző véleményekig egy olyan mézes-mázos rendszert ajánl a potenciális szavazónak, amely néhány éve begyűrűzött Erdélybe is.

Ez a 888 és a Pestisrácok gyűlöletbeszédét idéző durva narratíva sajnos megfertőzte az erdélyi médiát is, annak ellenére, hogy a transzilvanizmus kilencven éven át próbált önálló maradni mind a budapesti, mind a bukaresti gyűlöletkeltéstől. Ez a folyamat sajnos az elmúlt tíz évben folyamatosan elsiklott, mára már pedig odáig süllyedtünk a szervilizmusban és a kiszolgáltatottságban, hogy olyan írások jelenhetnek meg erdélyi magyar napilapokban, mint Borbély Zsolt Attila Homo-propaganda és nemzetrombolás című gyűlöletbeszéde. A rövid, alapvetően konkrétumok és érvek nélkül megirt, blogbejegyzésnek is gyenge cikkében a szerző sejtelmesen „érzékenyítésről” és a Sziget Fesztiválon „nyomuló, gusztustalan, agresszív és tolakodó propagandáról” beszélt.

A cikkből nem derül ki, hogy ez mit jelent pontosan. Talán egy nemzetközi cég, saját pénzéből finanszírozott reklámjára gondolhatott, ahol két férfi csókolózott a Coca-Cola-plakátokon, vagy a szivárványszínű karszalagot kifogásolta a szerző? Nem tudjuk, mert a szöveg ezt ködösíti, mint egy jó krimi. A költői köd és sejtelmesség mitikus, de gyűlölködő hangvétel megteremtésére ideális bevezetőn túllépve, in medias res, epikus lépésekkel máris a gyermekek védelménél és azok megfertőzésénél vagyunk, akik Nyugat-Európában milliószámra szenvednek, hisz a melegek az óvodákba is bevitték a homo-propagandát. Ismét esettanulmányok és konkrét statisztikák vagy a gyerekek lelki sérüléseit felmérő tanulmányok idézése nélkül a szöveg a félelemkeltés sárga-újságírását követi.

Nekem az unokatestvéreim egy nyugati országban nőttek fel, ott jártak óvodába, és valamilyen csoda folytán sem homofóbok, sem melegek nem lettek attól, mert néha egy-egy gyermekért két férfi vagy két nő ment be, így gyermekkorukban megtanulták, hogy az ember nem csak fehér és heteroszexuális, és ez így van jól. Élő és valós analógiák hiányában azonban egy ködösített krimi mindig jobb, tehát Borbély folytatja a Pestisrácok narratíváját, és máris áttér a homoszexualitás kigyógyításáért küzdő szervezetek ellehetetlenítésére. Ismét, arra nem sem hoz bizonyítékot, hogy ezek a szervezetek mennyire sikeresek és mennyire nem azok – amelyről egyébként több tucat tanulmány és kötet íródott már –, hanem devianciának nevezi a homoszexualitást, jó Bayer Zsolt-követőként, szembemenve a tudomány (biológia, pszichológia, szociológia) minden eddigi eredményével. De hát egészen biztos, hogy Borbély úr sokkal jobban ért ezekhez, mint három tudományág könyvtárnyi szakirodalma. Az érve már előre látható: ezek lobbisták, hamis tudományt terjesztenek.

Ezzel máris átugrik a szerző a magyarországi baloldali pártok diabolikus bemutatására: bűnszövetkezetként írja le őket, akik a „társadalom egészséges szövetét roncsolják”. A DK, SZDSZ (?) és a teljes baloldal félmondatban történő leflegmálását követően nem maradhat el a szerzőtől már patologikussá vált Jobbik-gyűlölet sem, amelyben közismert személyes csalódásának több éves traumáját externalizálja. A rövid, sem újságcikknek, sem esszének, de még pamfletnek sem nevezhető szöveg végül egy szavazásra buzdítással tetőzik, ahol a katarzis-élményt egy hangos „Orbánviktorozás” éri el.

Mi a gond az ilyen rövid, üres, sokjelzős szövegekkel? Az a nagy gond, hogy gyűlöletkeltő. Embertársaink, fizető állampolgáraink, szomszédjaink, barátaink, tanáraink, munkatársaink sőt, gyermekeink ellen szól: mindazok ellen, akik melegek. Mert bár sokak számára úgy tűnik, hogy Székelyföldön mindenki fehér, keresztény és heteroszexuális, a nagy helyzet az, hogy ez nem igaz. A székelyföldiek 2–5%-a ugyanúgy saját neméhez vonzódik, Kézdivásárhely 5–6000 férfilakosából legalább 50 meleg férfi és legalább ugyanennyi nő. Hasonlóképp, Sepsiszentgyörgyön is matematikai és logikai szükségszerűségből következik, hogy több száz meleg férfi és nő élhet. Az, hogy ők láthatatlanok, netalán heteroszexuális házasságban élnek, csupán azt jelzi, hogy a társadalom véleményétől, családjuktól és a domináns hangot képviselő Borbély Zsolt Attiláktól rettegnek és félnek. Székelyföldön a szexualitás még olyan tabu, ami nemhogy a sajtó küszöbét, de még a házastársak közötti párbeszédet is ritkán lépi át.

Borbély Zsolt Attila félelmei egy „meleg-propagandától”, az emberi szexualitás változatos formáitól két forrásból fakadnak: egyrészt az idegentől, a számunkra nem ismert, általunk meg nem értett jelenségektől mindig jobban félünk, hisz az eleve komfortzónánkból kimozdít, és minden, ami azon kívül van, időt, energia-befektetést, tanulást igényel – arra pedig általában lusták vagyunk. Félünk a románoktól, mert ők az ős-ellenség, de talán ha megtanulnánk román nyelven, olvasnánk kortárs román irodalmat, bemennénk heti néhány alkalommal egy Humanitas könyvesboltba, és románul olvasnánk egy csendes fél órára, akkor az iskolában, otthon tanult ősellenség-kép máris lerombolódna a művészet és kultúra oldalain.

Ugyanígy lenne ezzel a Borbély-féle állampolgár, ha egyszer elmenne egy meleg Pride-ra, vagy szóba állna néhány meleggel: látná azt, hogy a kolozsvári Pride-on részt vevő mintegy 3000 ember több mint fele heteroszexuális, nyugodt, békés menetelő, akik gyermekekkel és kiskutyákkal mentek ki szombati kikapcsolódásként, jó szórakozásként. Látná azt, hogy az ott vonuló melegek ugyanúgy néznek ki, mint ő, békés, intelligens, barátságos emberek, akik a hétköznapokban ugyanúgy dolgoznak, esznek, isznak, társalognak, aktív tagjai a társadalomnak Romániában. A különbség csupán az, hogy más (?) dolgokat csinálnak az ágyban (bár ez sem teljesen igaz), és jogaikban korlátozott, „másodrangú” állampolgárok. Borbély félelme másrészt nem más, mint egy olcsó politikai kampányszlogen, amely indulatkeltéssel akar szavazatokat gyűjteni. Ez a technika igencsak ősi, látjuk már ezt a pompeji politikai falfreskókon is, de sajnos egy intelligens és öntudatra-ébredt társadalomban ez az olcsó módszer már nem működik.

Bízom benne, hogy a Székely Hírmondó olvasóit az ilyen gyűlölködő és állampolgár-társainkat bemocskoló szövegek nem befolyásolják, és elítélik a szólásszabadságnak ezt az extrém változatát.

T. Szabó Csaba

A levelek tartalma nem föltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. augusztus 22., 10:11
  ÉRTÉKELÉS: -10

  Tisztelt T. Szabó Csaba, amikor a Székelyföldön ellopják a temetőinket, eltüntettetik a szobrainkat, letakartatják a magyar feliratokat, leszdetik a zászlóinkat, meghurcolják a polgármestereinket – ön azt javasolja, hogy gyógyír gyanánt térjek be egy Humanitas könyvesboltba, és olvassak román irodalmat? Lehet, de akkor pár évtized alatt Székelyföld is Kolozsvár sorsára jutna, amit én egyáltalán nem szeretnék. Tudtommal ön történész, tehát össze tudja hasonlítani az 1918-as Kolozsvárt a mostanival, fel tudja mérni, mit eredményzett 100 év román uralom. Tényleg a román könyvek olvasása lenne a megoldás? És nem inkább a magyar kisebbség, a magyar kultúra megvédéséért kéne aggitálni? A homoszexuálisok most olyan nemzetközi hátszelet élveznek, hogy nem kell őket félteni. Az erdélyi magyarokat ki védi meg?

  • User
   Dátum: 2019. augusztus 22., 11:01
   ÉRTÉKELÉS: 16

   Kedves hozzászóló! A magyarságunkat meg lehet úgyis őrizni, hogy a másik, mások iránt nyitunk. Szerintem erre sok pozitiv példa van Erdélyben is. Sehol nem irtam azt, hogy nem kell megvédjék a zászlóikat, felirataikat, hanem azt irtam, hogy a kisebbségeket – legyen az etnikai, kulturális, vallási vagy szexuális – egységesen tartsuk tiszteletben, a többség felé pedig legyünk nyitottak.

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 22., 11:00
  ÉRTÉKELÉS: -8

  A homoszexulitas 1993-ig meg az ENSZ-nel (WHO) is betegsegnek szamitott, hadd ne firtassuk, miert vettek ki onnan, mert meg osszeskuves elmelettel vadolnanak meg…

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 22., 11:56
  ÉRTÉKELÉS: -7

  Nem félek én semmiféle kultúrától, de a saját kultúrám megvédését elsődlegesnek tekintem, és arra a legkevésbé alkalmas román könyvek olvasása. Hiába nyitok a többség felé, amikor az az eltűntetésemre törekszik. Ismét felteszem a kérdést: helyes lenne, ha Székelyföld Kolozsvár sorsára jutna? Mert az ön “stratégiájából” ez következik. Nem a többségnek kellene toleranciát, engedékenységet tanúsítania? Fenntartom: a homoszexuálisok — hála Istennek – nem szorulnak védelemre, az erdélyi magyarság annál inkább.

  • User
   Dátum: 2019. augusztus 22., 13:33
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Aki annyira meg akarja védeni a magyarságot, tegyen ezért, nem mások ellen agitáljon. Szaporodjon, bár ez nem annyira jó az emberiségnek, legyen jó politikus, vállalkozó aki a helyieket támogatja, ilyenek. Mások ellen agitálva nem véd meg semmit, csak rossz hangulatot kelt és gyűlöletet szít, ami végén szinte mindig a gyengébb, kisebbik húzza a rövidebbet.

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 22., 16:13
  ÉRTÉKELÉS: 5

  A szaporodas “nem annyira jo az emberisegnek”??? Megis mi lenne jo az emberisegnek? Legyen mindenki homoszexualis vagy leszbikus? Hurra, igy megmenthetjuk a Foldet! De kinek?

  • User
   Dátum: 2019. augusztus 22., 17:15
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Nem jó, mert már így is túl sokan vagyunk. Európában ez nem látszik, de attól még globálisan ez így van.
   Amit még hozzátennék, hogy a magyarság erdélyi megmaradásának a másik módja a kivándorlás megakadályozása és a kivándoroltak visszacsábítása. De mivel az utóbbi sokkal nehezebb, az elsőn kell dolgozni azoknak, akik a magyarokat védik. Beszéld le a rokonaidat, barátaidat, gyerekeidet, hogy ne menjenek el, akkor se, ha ott jobbnak tűnik az élet. Nehéz lesz, de csak ez az igazi megoldás. Én elmentem, visszajöttem, bizonyos okok miatt még többletet is termeltem a magyarságnak. 🙂
   Az téves elképzelés, hogy még mindig folyik a románok betelepítése, ezért fogyunk el a székely megyékben. Elég megnézni a népszámlálási adatokat, hogy kiderüljön ez itt nem igaz. Itthon kell maradni, békét és stabilitást teremteni, tanulni, dolgozni, vigyázni a környezetünkre, ez segíthet.

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 22., 19:46
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ady ezt is írta 1913-ban: „Ismeretes, majdnem fanatikus román-barát vagyok, s ezt tudja, s talán elhiszi nekem híres-neves román kollégám és jó barátom, Goga Oktávián is.” Nem sokkal később Goga kimutatta foga fehérjét a nagyszebeni Luceafărulban: „A nép, a román parasztság sohasem álmodozik »békéről«. A nép véres verejtékkel dolgozik és vár. El tudod képzelni, mire vár. Ti csak szövögessétek a magatok jövőjét. Mi is megszőjük a magunkét, nélkületek, sőt ellenetek is.” Erre aztán Ady, 1915-ben: „higgye el nekem domnul Goga, hogy lelkiismeretet nem cserélnék vele.” Szóval nem szabad félni más kultúráktól, csak ismerni kell a történelmet.

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 22., 20:46
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Elsőre is megértettem, és nagyjából igazat is adok, csupán azzal a passzussal vitázom, hogy a szaporodással ártunk az emberiségnek. A demográfiai mélyrepülésben leledző Európában ilyet még csak felvetni sem lenne szabad, sajnos ennek ellenére egyre több követője van ennek az ideológiának.

  • User
   Dátum: 2019. augusztus 22., 20:22
   ÉRTÉKELÉS: 4

   felőlem szaporodjanak a heterók amennyit és ahol akarnak, csak ne halljam azt a logikátlan és képtelen állitás hogy a “meleg-propaganda” miatt hal ki Európa. Az evoluciós törvényszerűségek szerint a társadalom 2-5% igy is, úgy is meleg lesz, függetlenul attól, hogy Európában 800.000.000 ember, vagy 2 milliárd ember fog élni. Ez egy genetikailag, szocio-pszichológiailag stabil arány marad, amin sem jobb, sem baloldal nem fog tudni változtatni, mert ez nem ideológia vagy “propaganda” kérdése.

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 22., 20:33
  ÉRTÉKELÉS: 1

  mindezt kiegeszitenem egy Ady verssel 1919-bol:

  Ne tapossatok rajta nagyon,
  Ne tiporjatok rajta nagyon,
  Vér-vesztes, szegény, szép szivünkön,
  Ki, íme, száguldani akar.
  Mi voltunk a földnek bolondja,
  Elhasznált, szegény magyarok,
  És most jöjjetek, győztesek:
  Üdvözlet a győzőnek.

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 22., 21:57
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Nem a meleg-propaganda miatt hal ki Európa, de nem is segíti elő a megmaradását. És ilyen értelemben mindenféle propaganda, amely végső soron azt sugallja, hogy a fehér férfiaknak eszükbe ne jusson utódokat nemzeni, mert eljárt fölöttük az idő, károsan befolyásolja Európa jövőjét. Mert lám, itt is kezdenek szárba szökni az olyanszerű ideológiák, hogy ne nagyon szaporodjunk, mert veszélyben a Föld! Innen már csak egy lépés annak „felismertetése”, hogy az emberiség érdekében hasznosabb melegnek lenni… És akkor nem mindegy, hogy az a „törvényszerűség” 2, 5 vagy netán 10 százalékot eredményez-e. Ettől függetlenül, szerintem is mindenkinek szíve-joga azt szeretni, akit akar, azzal élni, akivel akar: ha a férfi férfival, hát akkor vele, ez egyáltalán nem zavar. Azt viszont károsnak tartom, amikor követendő példaként “reklámozzák” ezt az életformát.

  • User
   Dátum: 2019. augusztus 22., 22:52
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Legyünk reálisak: a magyarországi reklámok 99,9%-a heteró párokat és embereket mutat az év 360 napjában. Nagyjából 0,1% az év 4-5 napjában szól a melegekről (és az is kizárólag a fővárosban, ami – tegyük hozzá – eg világváros lett, több millió turistával és több százezer, nem jobboldali lakossal). Hol itt a baj akkor? arányaiban magasan a heterókról szól ez a történet. Ez kb. olyan, mint Kolozsvár 500 szobrából kb. 4 magyar van, ami messze nem tükrözi a 20%-os arányt.
   Ha Pesten van 1000 reklám, abból 50 melegekről kellene szóljon – minden nap. Ehelyett az évi kb. 10.000 reklám helyett van vagy 5-10 ami melegekről szól és mégis, apokaliptikus viziót kelt a jobboldalban. Gondolkodjunk racionálisan!

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 22., 23:21
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Emberiség! Nem Európa vagy “nyugati” világ. Sok ember sok helyet, élelmiszert, energiát, vizet igényel. Elég egyértelműen pusztitjuk a környezetet, több ember pedig még nagyobb pusztítást okoz. Erről szólt a kitérő megjegyzés, csak hát. ..

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 23., 9:35
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ez egyszerűen nem igaz. Magyarországon is láthatók a világcégek termékein a rózsaszín emblémák, jelezvén, hogy nagy LMBTQ-barátok, ott is van Pride, ott is fogható az MTV, amely ezt az életvitelt sulykolja, nem beszélve az eurovíziós dalfesztiválról, ahol kizárólag transzvesztita, meleg vagy leszbikus lehet a nyertes, vagy újabban az amerikai filmek is ezt “nyomják”. Igaz, ott egyelőre inkább arra figyelnek, hogy fekete legyen a főhős, fehér a “rossz ember”, és a szőke bombázók lehetőleg fekete macsókba essenek bele.

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 24., 23:55
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Az erdélyi magyarokat Marosvásárhelyen a cigányok vállalták fel Sajnos a vállalat nem volt kölcsönös. Ha megvizsgáljuk rupikáék nem is várták el, inkább arra vártak csatorna és gyapjúforgalmazó ipri megbizatást kapnak. Szerencsére a székelyek megtévesztésig hasonlítottak a marosvásárhelyiekre.