Hirdetés
Hirdetés

Az izlandi példa

Időről időre néhány, főleg a pénzügyek mellett matató közgazdász riasztgatja az egyszerű polgárt. Az öregeket, hogy nem lesz majd pénz a nyugdíjukra (nem tudja visszafizetni az idősebbek által a közkasszába befizetett summákat), a fiatalabbakat, hogy jön a pénzügyi krízis, a munkanélküliség, nem lesz munkájuk. Mostanában kissé alábbhagyták a riogatást, mert ugyebár az izlandiak bebizonyították, hogy a pénzt lehet másképp is kezelni, mint amiként azt a bankok teszik. Henry Ford, az amerikai autógyártás egyik létrehozójának intelmeire figyeltek oda. A bankárokat nem szívlelő Ford ugyanis kijelentette: „Ha az emberek igazán ismernék az eljárást, melynek révén a pénzt létrehozzák, a rendszer nem tartana ki 24 óránál tovább.” Sőt, még hozzátette, hogy ezeknek a pénzembereknek egyetlen célja a világuralom megszerzése adósságok létrehozatala által. Hogy mennyire igaz, azt William Paterson, a Bank of England igazgatója is megfogalmazta: „A banknak kamathaszna van az általa semmiből teremtett összes pénzen”.

Csak az elmúlt tíz évben nem egyszer megtörtént, hogy Romániában a bankok által kölcsön adott 5000 euró után a kamattal együtt 20 ezer lejt kellett visszaadni, ahogy azt Andreea Cristoforidis, az adósok egyesületének megbízottja kijelentette. Egyszerűen azért, mert a kamatot folyamatosan emelték, anélkül, hogy ezt újratárgyalták volna. A begyűlt több milliárd lejt aztán az anyacéghez irányították.

Izlandon, amikor a válság idején bizonyos személyek azt javasolták, hogy a vesztes bankokat közpénzből segítsék ki, ekkor fogadta meg Ford tanácsát az Althing, vagyis a közgyűlés. Bezárták az összes veszteséges bankot, börtönbe csukták a pénzintézetek korrupt vezéreit, bevezették a tőkekorlátozást (ezt részlegesen csak a tavaly emelték fel, de ehhez továbbra is az izlandi bank jóváhagyása szükséges). Tíz évvel az intézkedések után mondhatni radikális fordulaton ment keresztül az ország, legyen szó a pénzügyi rendszer stabilitásáról vagy makrogazdasági helyzetről. Hogy sok politikusnak is mennie kellett, és felelniük kellett a tetteikért, az is bizonyos. Azóta a világ majdnem minden országában bankár berkekben reszketnek az izlandi megoldástól. S csendesebbre fogták a pénzügyi válsággal való riogatást.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük