Felhívás!

Autónak és biciklinek is legyen hely

Kedves ezüstszürke VW Polo-tulajdonos hölgy, aki Sepsiszentgyörgyön, az előpataki körforgalom közelében, szombaton 12:15 perc körül ledudált két biciklist! Sajnálom, hogy nem állt meg beszélgetni, mert én voltam az egyikük. Ön azt vetette a szemünkre, hogy nem megyünk a biciklisávon, hanem az úton haladunk. Tisztázzuk.

Van bicikliút és biciklisáv. Románul ezt pistă de bicicletă-nek hívja a törvény. A törvény szerint a biciklisáv használata opcionális a biciklisnek, a bicikliúté kötelező (ezt tábla is jelzi, a kerek kék tábla biciklivel a közepén). Biciklisáv van, lehet, de nem kötelező használni, azaz nincs előtte tábla, csak úgy fel van pingálva. (Helyenként nehéz használni, ezért mentünk az aszfalton, mert a körforgalomnál olyan helyre hoz ki, ami az autós számára sem látható be rendesen: körforgalomban mindenki balra néz, nem jobbra, mi pedig ott értünk volna az autó elé.) Ahol a kék tábla van, ott kötelező a biciklivel a kijelölt úton haladni.

Két fontos dologról kell még beszélni: biciklist – tavaly ősszel módosított közlekedési jogszabály szerint – úgy előzünk, hogy az autó bal kereke átmegy a felezővonalon. Ez nem opcionális. A második, hogy közelről nem dudálunk biciklisre (sem), itt is kell a 25 méter táv, hacsak nem a balesetet akarjuk elkerülni. Azért nem dudálunk közelről, mert az illető megijed, elkapja a kormányt, beesik az autó elé, és akkor megint az a hibás, aki hátul van.

Maradjunk higgadtak. Tényleg.

Mindenkinek, aki szekérrel, busszal, biciklivel, autóval, rollerrel, motorral, bármivel közlekedik: ennyi út van, ilyen út van, jobb, rosszabb, okosabb, ügyesebb, ügyetlenebb sofőrrel. Mindenkit várnak otthon, senkinek sem hiányzik, hogy a rendőrség faggassa, zargassa, mert történt egy baleset. Legyünk türelmesek, mert magunknak teszünk vele szívességet!

Kiss Bence, Sepsiszentgyörgy

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.