Átlépni a hibaküszöböt

Úgy nagyjából minden voksolás előtt leszivárog a román nyilvánosságból az erdélyi magyarba is az a racionalizált vágyábránd, feltételezés, miszerint az erdélyi magyar kisebbség választási szervezete – ti. az RMDSZ – most aztán tényleg kecskebukát vet a választási küszöbön.

Mert a választók megbüntetik, hiszen végre a facebookon, meg hírtelevíziók képernyői előtt megvilágosodhattak afelől, hogy igazából nem Bukarest, hanem a saját, felelős delegáltjaik valami ördögi összeesküvésben szabotálják az örömüket az Életben, meg a jogaikat (utóbbi egyáltalán minek, hiszen a román jogállamban amúgy sem veszi hasznát senki), és hogy végtére is igazából ők is csak boldog románok akarnak lenni, mint minden normális ember a Földön. És végre valahára (Vlachiából a Valhallába – szigorúan csak a szójáték kedvéért) kiesik az országos, regionális, vagy éppen az európai nagypolitika páholyából, kimarad-lemarad-eltűnik-felszívódik ez a kellemetlen, a földi paradicsomra tett őszinte, lánglelkű romantikus kísérlet, a román nemzetállam torkára akadt, sőt, a pártrendszer bal-jobb dichotómiájából is folyton kilógó alakulat.

Így nem érdemes csodálkozni azon, ha idén, az europarlamenti kampányidőszakban egyenesen a világhírű Román Akadémia méri a bejutási küszöb alá az erdélyi kisebbségpolitikai szervezetet: 4.43 százalékra! Gondolhatták: – Hű, ha ezt így meglátja a zöld kalapos, pityókafejű csárdás magyar, akkor vagy otthon marad, csüggedve, hogy úgyis hiába, minek?! – vagy ami még jobb, átszavaz a szakmai kínálatra, egyikre, valamelyikre a Románia Titkába beavatott elragadó kompániák közül. Hisz épeszű ember nem pazarolná szavazatát a román közvéleménykutatók örök vesztesére!

Természetesen azért dobnak némi koncot a tudományos igényességnek is, hiszen a módszertanból rögtön kiderül, hogy a közhírré tétetett támogatottsági érték, vagyis az a „ténymegállapítás”, hogy az RMDSZ a bejutási küszöb alatt van, valójában maga is kecskebukázik, csak az éppen nem a parlamenti, hanem a tudomány hibaküszöbén. Plusz-mínusz 3 százalék ugyebár. A valós érték csak az erdélyi magyarokon múlik: hogy átlépnek-e vasárnap a hibán, a bejárati ajtó és Európa küszöbén.

Pozsony János Csaba

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.