Felhívás!

Anarchiára fel!

Képzeljék el azt, hogy kiáll a sepsiszentgyörgyi polgármester a nép elé, és azt mondja: tekintsünk el az érvényben lévő román törvényektől, ezentúl Sepsiszentgyörgy rendezett tanácsú városban mindenki tíz százalék adót fizet, mert nem logikus, hogy miközben életveszélyes az utakon közlekedni, az oktatás romokban hever, és a kórházban fertőzésveszélynek vagy kitéve, fizetésünk csaknem felét befizetjük adóba. Kerékbe törnék, felnégyelnék, máglyán elégetnék és hamvait szétszórnák a mezőn. Hogy itt jogállam van, meg a törvények uralma és az alkotmány van mindenek felett.

Ehhez képest mit mond a miniszterelnök? „Minden állampolgárral szemben az a kérésem és javaslatom, hogy ne vegye figyelembe az alkotmánybíróság döntését”. Rendesebb banánköztársaságban ilyet politikus nem mond. Hogyhogy, ne vegye figyelembe? Most tekintsünk el attól, hogy három éven keresztül azzal ünnepeltette magát Ludovic Orban valahányszor az alkotmánybíróság helyt adott a liberálisok keresetének és érvénytelenítette a szociáldemokraták valamely törvénykezdeményezését, hogy „győzött a jogállam”. Most hová tűnt a jogállam? Az alkotmánybíróság most is csak azt teszi, amit akkor: érvényt próbál szerezni az alaptörvénynek. Most sem azt mondja, hogy nem lehet korlátozni a fertőzöttek mozgását, hanem arra mutat rá, hogy ezt – az alkotmány szerint – csak törvénnyel lehet megtenni, miniszteri rendelttel nem.

A kormányfő viszont arra biztat, hogy ne vegyük figyelembe az alkotmánybíróság döntését. Az alkotmánybíróságét, amelynek feladata többek között a demokratikus jogállam, az alkotmányos rend és az alaptörvényben biztosított jogok védelme, valamint a hatalommegosztás elvének érvényre juttatása. Ha az alkotmányt nem kell figyelembe venni, akkor az ennél alacsonyabb rangú törvényekkel az időt is fölösleges vesztegetni. Még szerencse, hogy a miniszterelnök eligazít a teendőket illetően, azt mondja: az alkotmánybíróság döntései helyett „a magától értetődő szabályokat kell követni”. Pazar – ilyen rendszer is van, csak azt nem jogállamnak hívják, hanem anarchizmusnak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. július 8., 8:35
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Sajnos Erdély András is ugyanúgy félreértelmezi a kijelentést, mint az összes többi politikus. Tegyük fel, hogy az alkotmánybíróság azt állítja, hogy nem jogos büntetni a tolvajt, mert a büntetést előíró procedúra nem volt alkotmányos, és erre a miniszterelnök azt mondja, hogy “ne vegyétek ezt figyelembe, ne lopjatok ezentúl se”, akkor a miniszerelnök anarchiára szólít fel?
  Mondom mindezt úgy, hogy Orban-t nem szeretem.
  Vagy egy másik példa: az alkotmány 1-es paragrafusa. Amikor ellene szólunk fel, hogy nem igazságos, nem helyes, akkor anarchiára buzdítunk?