Felhívás!

Akik még nem tudtátok

A vécének is van világnapja. Én is csak most tudtam meg a világháló jóvoltából, s felette elcsodálkoztam, hogy mindezidáig erre nem figyeltünk fel, holott 2001 óta vált ilyen emlékezetessé. Nem merem leírni, hogy ünneplik ezt a napot, de azért érdemes néhány mondatban kitérni erre a mindannyiunk számára kiemelkedően fontos ügyre.

Addig senki számot nem vet eme alkalmatosság felette szükséges voltáról, amíg kutyaszorítóba nem került. Ha netán fenntartásai vannak ezzel kapcsolatosan, kételkedik e házbeli alkalmatosság elidegeníthetetlen fontosságában, az üljön fel mondjuk a tengerpartra suhanó és onnan visszatérő gyorsvonatra, és az út közepén pillantson be – a szag után igazodva – a vécébe. Még akkor is elmegy a kedve a használatától, ha már kibírhatatlan helyzetbe is került. Legalábbis egy nyári utazás a vonat első osztályán arról győzött meg, ha mégis vonatra kell szállnod, előtte egy nappal ne egyél, ne igyál, hátha kibírod azt a pár órát.

Egyébként milyen előnyben voltak, esetleg vannak azok, akik az egy- vagy kétbotos „illemhelyre” esküsznek. Innen hosszú út vezetett a mostanság, persze, a gazdagok körében divatossá váló „dizájnos” illemhelyek megjelenéséig, az aranyozott ülőkékig, a vécékagylóra helyezett bárasztalokig, el egészen a színaranyból készültig, amelyet persze használat előtt elloptak. Az is érdekes, hogy működik, létezik a WTO, azaz a Toilett Világszervezet, amely 2001 óta november 15-ét nevezte ki a vécé világnapjának. Persze, azért el lehet gondolkozni azon is, hogy a roppant köznapinak tűnő dolog, tárgy, háztartási eszköz, pisilő, vizelde hogyan is juthatott ilyen magasságokba.

Közismert, hogy már az ókorban nagy becsben tartották az ilyen alkotásokat, ma is például nagy látványosságnak számít Bécsben, a Schönbrunn-palotában, s akit érdekel, utánanézhet, mire is képes az emberi találékonyság, ha jól meg is fizetik. Mert nem hiszem, aprópénzbe került az aranytoalett, a csókvizelde, az élménypiszoár, a csókos szájat formázó vizelde, az élőhalas akváriumvécé, az okosvécé, amelyben telefontöltő, higiéniai automata szerepel, a petpalackos pottyantó, az intelligens feketegömb-vécé, a fűthető japán élménytoalett, amely vízsugárral masszíroz is… Vagy milyen lehet az 1,28 millió euró-értékű, gyémánttal kirakott kínai megkönnyebbülési hely?

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.