Felhívás!

Ábel forog a sírjában

Talán azért vagyok inkább cicakedvelő, mert bár csodálom a szép, nagy, méltóságos viselkedésű kutyákat, utálom az undok, mindig dühös apró, gazdájuk lábaik közt megbújó ebeket, amelyek minden közeledőnek vicsorogva mutatják fogaikat, így üzenve a gazdinak: látod, mennyire szeretlek, széttépem minden ellenségedet, csak jaj, vigyázz rám.

Ám nem ebelméletet fejtegetni kérem az olvasót, hanem a román külpolitikát közösen megvizsgálni. Aki idősebb, valószínűleg tudja, a hagyományos köpenyegforgatás után volt egy időszak, amikor Románia, a legvadabb szovjet érában elindult egy önálló, szuveranista úton. Már 1958-ban Gheorghiu-Dej meggyőzte Ivánékat, vonják ki hadseregüket az országból (Magyarországról a rendszerváltás után távoztak.) Ceaușescu nemzetközi elismerésnek örvendett a hatvanas- hetvenes években, amikor hoppon hagyta a maradi, besavanyodott kommunista tömböt, és elsőként nyitott a Nyugat felé. Amerikai és francia elnökök, NSZK-kancellárok egymásnak adták át a kilincset Bukarestben, és hívogatták őkelmét látogatásra. Románia, tiszteletére legyen mondva, nem vett részt Csehszlovákia lerohanásában (mi, magyarok, Kádár alatt, mentünk, mint a juhok a szenilis Brezsnyev parancsára), nem szakította meg diplomáciai kapcsolatait Izraellel, így N. C. éveken át közvetítő volt a zsidó állam és az arab világ között.

És ma mit látunk? A rendszerváltás óta Románia a legszolgalelkűbb atlantista, szerintem öngyilkos meghunyászkodást mutatja. A délszláv háborúban elárulta az addigi jóbarát szerbeket. Megengedte az amerikaiaknak, telepítsenek rakétarendszert az országba, így egy esetleges NATO-orosz háborúban célpontok leszünk. EU-s és amerikai ukázra megtagadjuk az együttműködést a világ legdinamikusabb gazdaságú államával, Kínával. A román politikusok, akik tülekednek az USA vagy Franciaország napján bejutni nagykövetük őexcellenciájának a fogadására, nem képesek egy rutintáviratban köszönteni Oroszországot nemzeti napján, de orosz diplomatát kidobni a washingtoni gazda kedvéért igen. Hidegháborúból visszamaradt zombik.

Kérem, ha a teleormani meg dolj-i, fejünkre nőtt Spiru Haret-es politikus meg politológus társaságnak ez jó, az ő dolguk. De hogy az erdélyi magyarságot képviselő érdekszervezet ebben részt vesz, én azzal egyáltalán nem értek egyet. Tamási Ábele forog a sírjában.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.