Felhívás!

A vesztünkbe rohanunk

Rohamosan csökkenő erdőfelületek és terjeszkedő sivatagok, eltűnő növény- és állatfajok, olvadó jégtakarók és növekvő tengerek, pusztító viharok, bozóttüzek és földcsuszamlások. Íme, néhány, a bolygónkat napjainkban sújtó csapásokból, amelyek okozói mi, magunkat a teremtés koronáinak tartó emberek vagyunk. A légkör széndioxid-szintjének a szén, kőolaj és földgáz elégetése nyomán fellépő emelkedése ugyanis megnöveli bolygónk átlaghőmérsékletét. Ez pedig a nem is oly távoli jövőben az élővilág megsemmisüléséhez vezet, amit a légköri felmelegedés 2 Celsius-fok alatt való tartásával lehetne csak elkerülni.
Az aggasztó jelek már jól láthatók és tapasztalhatók, hiszen a természeti katasztrófák napi rendszerességgel sújtják az emberiséget. És történik ez annak ellenére, hogy a jelenséggel foglalkozó tudósok megállapításai szerint az ipari forradalom kezdete óta a Föld átlaghőmérséklete még csupán 1 Celsius-fokkal növekedett. A beindult folyamatok tanulmányozása során viszont bebizonyosodott, hogy amennyiben eléri a 2 Celsius-fokot, kipusztulnak az éltető oxigén termelésének jelentős hányadát biztosító korallzátonyok. Ugyanakkor elolvad a sarki jég, és az emiatt felduzzadó tengerek a part menti települések százait fogják elnyelni. A széndioxid-kibocsátás növekedése azonban még ennél is súlyosabb következményekkel jár, mert további felmelegedést gerjeszt.
Három Celsius-fok felmelegedés esetén például eltűnnek majd a sarkvidéki erdők és a tengerparti települések. Négy Celsius-fok Európában is állandó szárazságot okozna, valamint Kína, India és Banglades nagy részének elsivatagosodását, de Amerika tetemes területe is lakhatatlanná válna, és Polinéziát elnyelné a tenger. Öt Celsius-foknyi emelkedés pedig az éghajlatkutatók szerint a civilizáció végét jelentené.
És ne feledjük, hogy az előrejelzések tudományos megfigyeléseken, méréseken és számításokon alapulnak, így a bekövetkezésük adott esetben elkerülhetetlen. A világ gazdasági és politikai irányítását kézben tartó erők mégsem mutatnak hajlandóságot a kiváltó okok megszűntetésére. Az emberiség jövője azon múlik tehát, hogy globális összefogással sikerül-e őket még idejében jobb belátásra kényszeríteni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. augusztus 17., 23:35
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A hetvegere pentektol vasarnapig megint zaporesok , elekromos kisulesek es villamlasok varhatoak Romania legnagyobb teruletein.
  Tipikus augusztusi , nyari idojaras. Hol van itt a globalis felmelegedes ?

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 18., 9:06
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Persze. Ez a cikkiro velemenye. Aztan ha szerinted jo fele tart a vilag, nem rohanunk vesztunkbe, az meg a te velemenyed. Az en velemnyem pedig az, h a cikkironak van igaza.

  • User
   Dátum: 2018. augusztus 18., 9:18
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Igen , lehet velemenye ,önnek ugyanugy apokaliptikus kepet festeni is szabad mert szolas es velemenyszabadsag van DE es itt a de…….Bizonyitek ?????? Hol vannnak a bizonyitekok ??? Vagy csak irogatunk felelotlenul , rontsuk a kozhangulatot, ami amugy sem a legjobb. Mit akar a szerzo elerni mert hiteles tajekoztatast biztosan nem.

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 18., 12:45
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Gyerekek.Nem kell egymast sertegetni,mert sajnos egyikunknek sincsen doktori diplomaja meteorologiai szakon.De globalis felmelegedes,az nem csak azt jelenti,hogy egyfolytaban meleg van.Es igen is a cikkironak igaza van,hiszen O a fold atlag homersekletenek a folmelegedeserol ir,ami teljesen mas mint amin ti vitatkoztok.Az is a globalis folmelegedes resze ha peldaul Europa valamelyik videken juliusban ho esik.Az ilyen jelenseg a tengeri aramlatoknak koszonheto,melyet pontosan a globalis felmelegedes zavart meg ennyire,hogy ilyen jelensegek jonnek letre.Egy ilyen jelenseg peldaul az Eszaki -sark folmelegedese es a jeghegyek olvadasa kovetkezteben kovetkezhetik be. Az elolvadt jegtomboktol hideg viz aramlik nagy mennyisegben az oceanok vizeben, ami hideg hullamokat hoz ott letre.Ezek a hideg hullamok Europa partjai fele sodrodnak es megtortenhetik,hogy az itt osszavegyulo meleg hullamokkal hatalmas viharok alakulnak ki belole.Az is megtortenhetik,hogy nyar derekan havazast okoznak valahol kontinensunkon.Tehat a globalis folmelegedes nem azt jelenti,hogy nem esik az eso vagy,hogy egyfolytaba sut a nap.

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 18., 15:18
  ÉRTÉKELÉS: -5

  Egy véleményt én is megfogalmaznék. Inkább hiszek Trump elnök szavainak aki megmondta , hogy a klimaváltozás elmélete fake news, hogy ennek háta mögött egyes politikai körök üzleti érdekei állnak és visszavonta az Egyesült Államokat az Egyesült Nemzetek Kimamegállapodási egyezményről melybe Obama alatt lépett be.
  Erről ennyit, lehet tovább minuszozni

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 18., 18:09
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Igen,es az en velemenyem pedig az,hogy maga Trump egy fake president. Az Egyesult Allamok tortenelmenek legrosszabb elnoke.A szinesboru Obama ez mellett uriember volt.Ugy inteligencia szintje mint nepszerusege folulmulta Trump-ot.Sokkal diplomatabb es tapintatosabb volt ennel az okornel!