Felhívás!

A nem létező fogalom

Sok kérdés van körülöttünk, bennünk, ellenünk vagy érettünk. Hiszékenységünk szerint megoldhatók, de ott lopódzik bennünk a kétség, az viszont lelomboz. Különösen, ha az igazság sugarait elsötétítik.

Pár napja hogy „megtudtuk”, azaz hogy már a román lapok is közölték (nem semmi ám, ha igazságról van szó), hogy Traian Băsescu besúgó volt. Nahát ki hitte volna! Most mondja meg, szomszéd, legyen sze’ bátor, maga gondolta volna?

– Hát hogy a francba ne! Az is terjedt ebben az országban, hogy ellopott egy egész hajóflottát. Az se semmi. – Eszembe jut Iliescu, a másik vezéregyéniség; vitán felül van azóta is, hogy a zsilvölgyi bányászokat ő maga hordatta be Bukarestbe, leveretni a diáklázadókat, a népet magát, már túl az 1989-es román műanyag forradalom után. De ő verette le a marosvásárhelyi csöndes, magyar tüntetést helyben, tétette kórházba Sütő Andrást. Most ismét elém kerül Băsescu, kérdezném tőle, megfordult-e a fejében, hogy az átkos korszak besúgójaként gyanúsítani, az esetleg, tán még a mai Romániában is – becsületbeli kérdés? És Iliescu? És annyi más mai milliárdos romániai vezér ugyan hogy viszonyul a becsületbeli kérdésekhez?

Sok kérdés van, de emitt, már minálunk babám, a válaszadás se nem jogi, se nem becsületbeli kérdés. Csak az egyikhez közelítek. Minap Zsóri Dániel (18 éves) hivatásos labdarúgó, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség döntésére megkapta a világ legszebb gólja díját a Milanói Scala csodás termében, a Puskás-díjat. Most olvashattuk azt is, hogy a legolvasottabb román lap közhírré tette: román sportoló lett a díjazott. Csupán azért, mert szülei s ő maga is szittya magyarként a mai Románia területén születtek és élnek, Nagyvárad mellett. Hűha! Ezek szerint Bartók Béla is román zeneszerző. Mit szól Băsescu, Iliescu ehhez? Vicsorog. De hogy maradjak még ültömben, megkérdezem, a besúgás, gyilkoltatás itt nem becsületbeli, párbajra indító kérdés? Én Bukarestben születtem, ergo román költő, író vagyok?

Adjuk alább. Becsületbeli kérdés – ilyen a mai román politikában nincs. Az előző kommunista fasisztoid rendszer besúgójának lenni ma sértetlenséget is jelent, de remek megélhetést bizonyosan. Ja, párbaj? Ugyan. Párban járnak a mai vezérekkel! Ami nincs, az nem sérülhet. Lásd a becsület erkölcsi fogalmát.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. szeptember 26., 13:51
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Két okom van letenni a garast. A minap valaki emlegette, hogy valami nincs rendben a kormánypárt tisztessége körül. Igaza volna. Minden hallgató bólogatott, aztán nagy nehezen kisütötte valaki, hogy talán Rovana lehetne az egyetlen tisztességes, szerencse, hogy annyi aljas európai bizottságos mellett jön valami javunkra is. Nos, most hallom a rádióban, hogy bunkó viszomyulása miatt nem fogadták be a komiszár testületbe. Akkor itt a kérdésem, vagyis az első ok: – Nincs senki tisztességes amott elől? A második ok, hogy megint nyelvtani gondjaim támadnak, tartok tőle, hogy válasz helyett valaki megint csak nem ért egyet. Mert a zebrák mián eszembe jutott az egyes szám szükséges többessé váltása. Most a bunkó főnév miatt izgatom magam. Rovanna miatt , aki bunkóbb lett Junkernél, a főnév melléknévé vedlik. Vagy nem?