Felhívás!

A megcsináltatott herceg

Nagyanyáim idejében még hallhattunk olyan történeteket, amelyekben anyós „megcsináltatta” a menyét, illetve bárki a haragosát, mindössze némi készpénz kellett hozzá s egy fekete tyúk. Az anyós is kiélhette a bosszúvágyát, az áldozat meg a műveletről visszagyűrűző pletykák hatására valóban lelki betegséget szerezhetett.

Manapság azért több pénzecske kell az ilyesmihez a számlára, és kevesebb fekete tyúk, de hasonló a művelet lényege. Ma, aki kifogyott a politikai érvekből, vagy siet, és van elég pénze, nem elégszik meg azzal, hogy hosszadalmas korrupciós vádakat bontasson ki a médiában, hanem rövid, érthető, megkérdőjelezhetetlen történettel áll elő, amibe bele van kódolva a végszó is: szereplői bűnös, korrupt, mocskos alakok. Mindezt politikai marketinghez jól értők állítják elő, és egy hatalmas adagban nyomják bele az erre fogékony közegbe, esetünkben Románia aljasan manipuláló hírtévéinek tömkelegébe.

Így került bele szerdán pár óra alatt a hazai román és magyar média főáramába és nagyjából egyidejűleg az osztrák meg a svájci bulvármédiába az a történet, amelyet épeszű szerkesztőnek öt perc alatt le kellett volna sepernie az asztalról, mert annyira szép, kerek és hazug volt. Szerepelt benne „Románia és talán az unió legnagyobb medvéje”, aki „17 éves volt”, neve is volt, „Arthur”, s aki most egy gazdag osztrák herceg kastélyának falán trófeaként díszeleg. Egy veszélyeztetett faj legszebb példányát orvvadászaton pusztították el, s ezért a hatóság is felelős, szólt az üzenet.

Most tekintsünk el attól, hogy egy 2009-ben alapított zöld szervezet miképpen került kapcsolatba egy 2004-ben született kan medvével (aki a létező hatezer mackó első megkeresztelt és nyilvántartott példánya lehet, mert a többi 5999-ről még nincs adat), és nézzük meg a célpontokat. Tánczos gyengítésére is van érv ugyan, de fö­lötte van egy régebbi és vakolásra szoruló történet: a szász elnöké, aki sunyi módon eladja az országot gazdag német barátainak. S íme: ki tüntette ki 2020 márciusában Iohannis elnököt Coudenhove-Kalergi Európa-díjjal? A Coudenhove-Kalergi Európai Társaság elnöke, Nikolaus liechtensteini herceg, aki a medvegyilkos papája. Kell ezt még magyarázni?

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.