Felhívás!

A magyarok lojalitása

Fején találta a témát az a közvélemény-kutatás, mely a szülők, tanárok és diákok körében vallott diszkriminatív nézeteket és viselkedésmódokat kutatta, így egyebek (romák, tanári elfogultság, melegek, migránsok) mellett egy jórészt tabunak számító dologra is fényt derített. Ugyanis megkérdezték többek között azt is a pedagógusoktól, hogyan vélekednek a hazai magyarok lojalitásáról, azaz a román állam és nemzet iránti hűségéről és kitartásáról.

A lojalitás pozitív elfogultságot is jelent, olyan szeretetet, amivel az egyén nemzetét és a magáénak is érzett államot ajándékozza meg; olyan vonzódást, mely érzelmekben és a belőlük fakadó tettekben nyilvánul meg, és beszédesemény is, mert ki is szokták nyilvánítani, akár tüntetni is lehet vele, vagy szemérmesen bevallani, mi több, ellenérzések legyőzése árán is lehet vállalni. Nos, a felmért tanárok közel harmada részben egyetért azzal a kijelentéssel, hogy a magyarok nem lojálisak a román állam iránt.

A kérdés vizsgálata messzire vezetne, a lojalitás nyilván jogok biztosításának függvénye, de a kutatók nem kívántak elmélyedni az okok felderítésében, amit konstatáltak, az is eléggé beszédes. Engem ismételten megdöbbent, amikor a legsovénabb álláspontra olyan többségiek helyezkednek sokszor, akik velünk együtt élnek, itt jártak iskolába a szomszédban – tehát lett volna alkalmuk, lehetőségük megismerni minket, szóba állni velünk, megbeszélni a dolgokat, kikérni véleményünk az őket foglalkoztató elfogultság felől. Ne adj isten, még a megértésig is eljuthattak volna. Nem tették, hanem, ragaszkodva előítéletükhöz, a parlamentben is csaholásba kezdenek, habosra verve a dühöt és elvakultságot ott is, a sajtóban is, és ezért még jutalmat is remélnek vagy kapnak.

No de íme, az egyik forrása a gyűlöletnek: a tanári kar egy részének, tehát a mintát átadók nézetvilága, a társadalomban továbbgyűrűző nézetátvitellel szakmailag foglakozók tudatállapota. Nos, a diszkriminációellenes tanács új stratégia kidolgozását látja szükségesnek a nevelők átnevelésére. Merthogy fejétől… 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.