Felhívás!

A lét a tét

Márki-Zay Péter a múlt héten újabb önsorsrontó kommunikációs bakikkal szórakoztatta a választópolgárokat. Megtudtuk, hogy évértékelő beszédre készül, táborában alighanem sokan rettegnek, vajon mit fog összehordani. Annyi biztos, hogy élő tévéinterjú keretében képtelen volt megmondani, hányadikán fut neki e számára igencsak komoly kihívásnak. Előbb 17-ét jelölte meg, majd 15-ét, végül 16-át. Ehhez képest a világhálón fellelhető információk szerint az ellenzéki programot 17-én mutatják be.
De mindez nem elég, a minap sikerült azt nyilatkoznia, hogy „amit Orbán Viktor egy személyben megtestesít, ezt a szivárványkoalíciót úgymond, a liberálisokat, a kommunistákat, a konzervatívokat és a fasisztákat, ezt mi a szövetségben külön-külön képviseljük.” Nehéz ezt másként értelmezni, mint hogy van külön fasiszta és külön kommunista pártjuk egyebek mellett, vélhetően a Jobbikra és az MSZP-re gondolt. Arra ne is vesztegessünk szót, hogy Márki-Zay állításával ellentétben Orbán aligha hozható összefüggésbe ezekkel az ordas eszmékkel.

Az is egy kommunikációs ínyencség, ami bekerülhet egy elrettentőpélda-gyűjteménybe, hogy Márki-Zay szerint az ismeretlen választó, aki küldött neki egy nem teljesen kitöltött keresztrejtvényújságot, azért nő, mert nem tud helyesen írni. Mindeközben a miniszterelnök évértékelője derűs volt, magabiztosság sugárzott belőle, és még azoknak is szolgált új információkkal az elmúlt 12 év gazdasági sikereiről, akik figyelemmel követik a politika alakulását.

Nem jellemző módon Orbánezúttal az ellenzékkel is hosszabban foglalkozott, ami azt jelzi, levonta a tanulságot a korábbi kudarcokból: nem lehet a kampányban csak az eredményekre fókuszálni. Hosszan idézte Márki-Zay bon mot-jait, majd így folytatta: „Eltöprengtem azon, amit a baloldal mondott… Az is lehet, hogy ez egy… új politikai stratégia. Vérig sérteni az embereket, gúnyolódni a fogyatékkal élőkön, belegyalogolni a vidékiekbe, fenyegetni a nyugdíjasokat, és lenézni a nőket. Emberemlékezet óta nem beszéltek így a magyarokkal. Ha ez stratégia, akkor viszont világszabadalom.”

Nagy ívű beszédében Orbán részletekbe menően elemezte azokat a kihívásokat, melyek az ország előtt állnak, kidomborítva a lényeget: ezen a választáson a lét a tét. Magyarország léte és a nemzet megmaradása.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.