Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Korrupciós helyreállítás

Látjuk, tudjuk, hogy Romániában magas a korrupciós szint. Ha ezt illetően adatokat szeretnénk, akkor nézzük meg a Transparency International (TI) éves korrupcióérzékelési indexét, mely 0 és 100 pont között méri a megvesztegethetőség fokát. E listán 44 pontjával Románia az EU-ban lévő országok között az utolsóelőtti helyen áll. És ezen az elkövetkezendőkben sem fognak javítani, hiszen a hatalmon lévők ténykedéseik, pénzkezelésük átvilágíthatósága ellen hadakoznak.

Még emlékszem arra az időre, amikor a román parlamentben az „üvegzseb” törvény elfogadása szerepelt terítéken, amikor azonban a kormánykerékhez került egy politikai csoportosulás, máris más nótát fújt, már nem fontos az átvilágíthatóság. Most főleg a liberális pártvezéreknek nem fontos, mert nehezen számolhatnak el a bankoktól Florin Cîţu miniszterelnök által felvett milliárdokkal, és azt sem szeretnék, ha mesélniük kellene az EU adta 30 milliárd euróról. Már ha ezt fel tudják venni. De az átvilágítást az RMDSZ sem óhajtja annyira, nem tenné kötelezővé a pénzforrások és a költségek közzétételét a sajtó számára. Pedig a politológus Alina Mungiu–Pippidi több cikkében megjegyezte: a hatalomnak a közpénzekkel, az államkasszába befolyt minden összeggel el kell számolnia, ezt nem szabad eltitkolnia, hiszen ez a korrupció egyik melegágya.

Persze, Romániában a társadalom minden szegmense át van itatva korrupcióval. Nincs olyan intézmény, ahol a megvesztegethetőség, a csúszópénz ne lenne divat. A választások előtt, de főleg utána állandó témát jelentett az ország nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési terve. A reziliencia a gazdaságnak az a képessége, hogy erőteljesen meg-megújul, vagy akár sokkszerű külső hatásokhoz sikeresen adaptálódik.
Arról azonban nem hallhattunk, hogy milyen elgondolásai vannak ezt illetően az államelnöknek. Annyit mondott, hogy a koronavírus-járvány lehetővé tette az országjobbító elgondolások megvalósítását. A választópolgároknak azonban el kellene mondania, hogy Brüsszel mit is akar, kér, követel. Azt, hogy a gazdaság korszerűsítésére adna pénzt, mégpedig arra, hogy leépítsék a szennyezést okozó ipart, félretegyék a kőolajon, benzinen alapuló eszközöket, és természetkímélő módszerek alkalmazásával zöld forradalmat hajtsanak végre. Erről tudnia kellene a népnek! 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük