Felhívás!

Végre megfejthették, miért csíkosak a zebrák

Végre megfejthették, miért csíkosak a zebrák Tudomány

A vérszívó és halálos betegségeket terjesztő böglyök sikeres landolását nehezítik a zebrák csíkjai – állítják amerikai és brit kutatók, akiknek kísérletekkel sikerült bizonyítaniuk, hogy a vérszívó ízeltlábúakat megzavarja a “csíkozott kifutópálya”.

A kutatók először 16 órán keresztül azt figyelték, hogyan viselkednek a böglyök a kilenc ló és a három zebra közelében. Azt találták, hogy bár a rovarok a lovakhoz és a zebrákhoz is ugyanúgy odarepültek, kevesebbszer szálltak le a zebrákra. Később a szakemberek csíkozott lepellel takartak le lovakat, és megfigyelték, hogy kevesebb bögöly szállt rájuk, mint amikor egyszínű takarót raktak az állatokra.

“Bemutattuk, hogy a böglyök ugyanolyan arányban közelítenek meg zebrákat és egyszínű lovakat, ám a zebrákon – vagy a csíkos lótakarókon – nem tudnak leszállni, mivel nem lassítanak megfelelően, ezért elrepülnek az állatok mellett, vagy egyenesen nekik ütköznek, és visszapattannak róluk” – mondta Tim Caro, a davisi székhelyű Kaliforniai Egyetem szakembere, a PLOS ONE című folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője.

A lófélék családjába tartozó zebrának három faja van. Legjellegzetesebb ismertetőjegyük a fekete-fehér csíkos mintázat, amely minden állaton eltérő. A zebrák az afrikai szavannákon élnek, és különböző fűfélékkel táplálkoznak.

Jelenleg négy fő elmélet létezik azzal kapcsolatban, hogy milyen célt szolgálnak a zebrák csíkjai: álcát biztosítanak a nagytestű ragadozókkal szemben; a mintázatban található apró eltérések az egyedek elkülönítését szolgálják; a testhőmérséklet szabályozását segítik; távol tartják a vérszívó ízeltlábúakat.

Caro szerint az emlősök színezetével foglalkozó biológusok többsége egyetért abban, hogy a csíkok a rovarok elleni védekezést szolgálják.

A kutatók videofelvételeket is készítettek egy angliai béristállóban arról, ahogy a böglyök megközelítik a fogságban tartott zebrákat és a lovakat. Bizonyos távolságból a zebrák csíkjai még nem térítették el a rovarokat, ám azoknak végül csak kevesebb mint negyedannyiszor sikerült landolniuk a zebrákon, mint a lovakon.

A Bristoli Egyetem biológusaként dolgozó Martin How, a tanulmány társszerzője szerint bizonyos közelségbe érve a rovarokat talán elvakítják a csíkok.

Caro szerint a csíkos mintázat mellett a zebrák más eszközöket is bevetnek a vérszívók távol tartására: a farkukkal is folyamatosan csapkodnak, és futásnak is eredhetnek, ha a böglyök sikerrel landolnak rajtuk.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.