Felhívás!

Tovább él, akinek boldog a felesége

Tovább él, akinek boldog a felesége Tudomány

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy egy boldog társsal a házasság is hosszabb ideig tart, most viszont arra is készült kutatás, hogy ugyanígy hosszabb élet is vár ránk, ha boldoggá tudjuk tenni a másikat.

A Psychological Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok, akik boldog társ mellett élik az életüket, mindenféle társadalmi-gazdasági, szociális helyzettől, demográfiai karakterisztikától és fizikai egészségtől függetlenül hosszabb ideig éltek, mint azok, akik mellett nem volt boldog a párjuk.

A Tilburg Egyetem kutatói arra is rájöttek, hogy a boldog társ az első számú előjele annak, hogy valaki milyen sokáig fog élni, minden mást, még a fizikai egészséget is megelőz a sorban. Sőt, ebből a szempontból fontosabb volt a partner boldogsága, mint az, hogy maga a megfigyelt személy mennyire volt boldog. Azok az alanyok, akik a kutatás elején boldog párról számoltak be, kevesebb eséllyel hunytak el a következő 8 évben, mint azok, akiknek problémáik voltak a magánéletükkel.

A kutatók szerint azért fontos az eredmény, mert a segítségével meg lehet határozni, hogy mi tartozik az emberek szociális környezetének abba a kategóriájába, amely komolyan befolyásolja a mentális és fizikai egészséget, és egyébként, az egész életet. Az élettel való megelégedés faktoraiként szoktuk emlegetni a fizikai egészségre ható tényezőket, mint a táplálkozást és a mozgást, a partner lelkiállapota valószínűleg ezt is befolyásolja.

A kutatás az Egyesült Államokban készült 4400 ember részvételével, akik mind 50 év felettiek voltak. Mindegyikük együtt élt a partnerével, de 99 százalékban heteroszexuális párkapcsolatban, így a homoszexuális kapcsolatokról e téren egyelőre nem tudnak ilyen adatokat felmutatni.

A kutatás nyolc éve alatt a résztvevők folyamatosan szolgáltattak adatokat olyan faktorokról, ami korábbi hipotézisek alapján befolyásolhatja a halandóságot: például az elégedettségükről, a társuk lelki támogatásáról, és a fizikai aktivitásukról.

A nyolc év végére a résztvevők 16 százaléka elhunyt, jellemzően olyan férfiak, akiknek rosszabbak voltak az értékeik: az egészségük, a munkájuk, a fizikai aktivitásuk, és a párkapcsolati elégedettségük is. Az elhunyt résztvevők párjai is nagyobb eséllyel hunytak el a 8 éves periódus alatt. A kutatás végén viszont a tudósok megállapították, hogy a halandósági esély lassabban növekedett azoknál, akiknek boldog volt a társuk, mint azoknál, akik boldogtalan partnerről számoltak be.

Ami a kutatókat megdöbbentette, az az volt, hogy ez a tendencia akkor is maradt, ha minden más faktort számba vettek – tehát azok számára, akik kevesebb jövedelemhez jutottak, vagy rosszabb egészségről számoltak be, ugyanúgy lassabban növekedett a halandósági esély.

A kutatók megjegyezték, hogy a következő lépésben ki kellene terjeszteni a kutatásokat nemcsak a házasságra és a párkapcsolatra, de a szélesebb rokoni és baráti körre is.

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.