Felhívás!

Történelmi küldetése után visszatért a Földre a SpaceX űrkapszulája

Történelmi küldetése után visszatért a Földre a SpaceX űrkapszulája Tudomány

Leszállt a Mexikói-öbölben vasárnap, helyi idő szerint délután a SpaceX Dragon nevű űrkapszulája a NASA két asztronautájával, Doug Hurley-vel és Bob Behnkennel a fedélzetén.

A két űrhajós jól van. Az űrkapszula Florida térségében, Pensacola közelében érkezett a vízbe négy óriási ejtőernyő segítségével. Az eseményt az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA élőben közvetítette. A két űrhajós 21 órával korábban vált el a Nemzetközi Űrállomástól, ahol két hónapot töltöttek.

A felszedésükhöz több mint 40 embert mozgósítottak, két kutató-mentőhajót, két gyorsnaszádot és néhány helikoptert vetettek be. Az űrhajósok az egyik hajó fedélzetén orvosi vizsgálaton esnek át, majd átszállítják őket a félszigetre, de még nem tudni, hogy tengeri vagy légi úton.

A visszaérkezés volt az utolsó kulcsfontosságú próba annak a kérdésnek az eldöntésére, hogy a SpaceX-vezér, Elon Musk űrhajója képes-e űrhajósokat Föld körüli pályára állítani és onnan visszahozni.

Május 30-án szombaton izgalmas időjárási huzavona után, magyar idő szerint 21 óra 22 perckor hibátlan startot követően sikeresen az űrbe jutott a Dragon és két utasa, történelmet írva ezzel: kilenc éve ez volt az első amerikai űrrepülés saját eszközzel, mert az űrrepülőgépek leállítása óta az amerikai asztronauták is orosz űrhajókat használtak. A Crew Dragon sikerével azonban az Egyesült Államok űrprogramjában újra elérkezett a saját emberes űrrepülések időszaka. 

(MTI)
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.