Felhívás!

Több tucat múmiára bukkantak Egyiptomban

Több tucat múmiára bukkantak Egyiptomban Tudomány

Olasz és egyiptomi régészek 34 múmiát találtak egy ókori sírban, amelyet a dél-egyiptomi Asszuánban tártak fel. A maradványok a fáraók későkorából és a görög-római időszakból származnak, a Kr. e. 6. század és 4. század közötti időszakból.

A múmiák mellett a régészek agyagedényekre is bukkantak, valamint festett halotti maszkokra és fából készült szobrokra. Megtalálták a mumifikáláshoz használt vázákat és egy olyan hordágyat, amelyen valószínűleg a holttesteket vitték a sírhoz.

A megtalált érintetlen hieroglifák szerint a sír egy Tjt nevű kereskedő tulajdona volt.

A sír két halotti kamrából áll, és egy fallal zárták le. A főkamrában mintegy 30 mumifikált holttestet találtak, férfiakét, nőkét és gyermekekét, az oldalkamra a becslések szerint négy múmiát rejt. Két egymáson fekvő múmia egy anyáé és gyermekéé – vélik a régészek.

További kutatásokat kell végezni ahhoz, hogy megállapítsuk a múmiák pontos számát – mondta Patrizia Piacentini, a Milánói Egyetem egyiptológus professzora, az asszuáni feltárások vezetője a CNN amerikai hírtelevíziónak.

A régészek mintegy 300 sírt térképeztek fel Asszuán térségében. „Tudjuk, hogy Asszuán fontos központ volt a későkorban és a görög-római időszakban, de nem tudtuk azt, hogy hová temették ekkor az embereket. Most már tudjuk” – tette hozzá a professzor.

Néhány vázában megtalálták a halottak számára odakészített élelmiszereket is. „A sírokból megtudhatjuk, mit ettek, és hány évesen halhattak meg” – mondta Piacentini.

A régészek novemberben látnak hozzá az újabb feltárásokhoz a térségen. Egyiptomban gőzerővel folynak a régészeti feltárások. Huszonöt országból mintegy kétszázötven régészcsoport – köztük nyolcvan egyiptomi – dolgozik az ország különböző helyszínein folyó ásatásokon.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. április 30., 12:25
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Milyen meglepő! :O Múmiák Egyiptomban! Te, haver! Ezek még a macskájukat is mumifikálták, tudod? Konzervet csináltak belőle, csak már lejárt a szavatossága, kicsit.