Felhívás!

Szinte teljesen nikotinmentes dohányt kísérleteztek ki

Szinte teljesen nikotinmentes dohányt kísérleteztek ki Tudomány

Szinte teljesen nikotinmentes dohányt termesztettek géntechnikai beavatkozással német kutatók. A Virginia Smoking Tobacco nevű növényben az eredeti mennyiség négyszázadára csökkentették a nikotin koncentrációját, így grammonként 16 milligramm helyett már csak 0,04 milligramm nikotint tartalmaz – olvasható a Dortmundi Műszaki Egyetem közleményében.

„A világon még senkinek nem sikerült a nikotinértéket ennyire csökkentenie” – mondta Felix Stehle, a kutatásról a Plant Biotechnology Journal című szaklapban megjelent tanulmány szerzője. A dohánynövény nemcsak a cigaretták alapanyagát biztosítja, de az alapkutatások egy széles körben elterjedt modellorganizmusa is.

Az érintett növénynél úgynevezett génollót használtak, a folyamat során hat olyan génjét átvágták, amelyek a nikotintermelésért felelnek. A növény helyreállította ezeket a géneket, de hibásan, ezáltal leállt a nikotin termelése. Az eljárás Stehle szerint gyakorlatilag bármely dohányfajnál lehetséges.

A nikotin a cigaretták függőséget okozó alapanyaga. Emellett mintegy 4800 kémiai anyag található a cigarettafüstben, amelyek közül 70 rákkeltő, vagy vélhetően rákkeltő.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.