Felhívás!

Száz év után itt az első oltás malária ellen

Száz év után itt az első oltás malária ellen Tudomány

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán engedélyezte az első, malária megelőzésére készített vakcinát – írja a New York Times.

A malária évente ötszázezer ember haláláért felelős, akiknek több mint a fele gyermek. A betegséget öt különböző parazitafaj okozhatja, ezek közül a legveszélyesebb és Afrikában a legelterjedtebb a Plasmodium falciparum, amely ellen a GlaxoSmithKline oltóanyaga hatásos. Ez az első oltás, amelyet parazitákkal szemben valaha is engedélyeztek.

A klinikai vizsgálatokban a vakcina körülbelül ötven százalékos hatásosságot mutatott a súlyos lefolyású malária megelőzésében, ez a szám azonban a negyedik évre nullára csökken. Mivel a halálozás megakadályozásának esélyét nem mérték a kutatásokban, sok szakértő megkérdőjelezi a lépés valódi súlyát. 

Mary Hamel, aki a WHO engedélyezési programját vezette, úgy nyilatkozott: én arra számítok, igenis látni fogjuk azt a hatást. 

Egy, a kór terjedését elemző vizsgálat múlt évben ugyanis úgy találta, hogy amennyiben az oltóanyagot a leginkább fertőzött országokban kiosztanák, 5,4 millió esetet és 23 ezer halálesetet tudna megelőzni öt év alatti gyerekek körében.

Egyáltalán azt a tényt, hogy erre a betegségre létezik biztonságos, mérsékelten hatásos és beadásra kész vakcina, történelminek nevezte Pedro Alonzo, a WHO nemzetközi malária-programjának igazgatója.

Az élősködők sokkal összetettebb kórokozók, mint a vírusok vagy baktériumok, és a malária elleni oltások fejlesztése már több mint száz éve folyik. Hozzátette: hatalmas tudományos előrelépés, hogy van egy első generációs vakcinánk egy parazita ellen.

(Index)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások