Felhívás!

Most bárki vehet egy darabot az Apollo-11 űrhajójából

Most bárki vehet egy darabot az Apollo-11 űrhajójából Tudomány

1969. július 16-án Neil Armstrong, Buzz Aldrin és Michael Collins elindult a Földről a Hold felé, hogy aztán négy nappal később, amíg Collins Hold körüli pályára állította a parancsnoki modult, Armstrong és Aldrin leszállt a felszínre a holdi modullal. A Holdra szállás kétségkívül az emberiség egyik legkomolyabb teljesítménye volt, idén ünnepeljük az ötvenedik évfordulóját, ennek alkalmából pedig potom 300 lejért bárki kaphat egy darabot a valódi parancsnoki modulból a Mini Museum jóvoltából.

A Mini Museum 2014-ben indult Kickstarteren, akkor még csak egyetlen összeállítást adtak el híres és / vagy ritka dolgok nagyon kis darabjaiból. Ma már elég sok mindent árulnak, többek között most már az Apollo-11 parancsnoki moduljának is egy tényleg nagyon kicsi darabját, méghozzá 69 dollárért, ami nagyjából 300 lejt jelent. A relikviáért akkora az érdeklődés, hogy mindenki szigorúan csak egyet vásárolhat, de a cikk írásakor még volt készleten belőle.

A 69 dollárért a vásárló a parancsnoki modul kapton fóliájának egy darabkáját kapja, amely a modul külső borításának része volt. Az Apollo-11 űrhajója három részből állt: a parancsnoki és szervizmodulból, valamint a holdi modulból. Utóbbit használat után hátrahagyták, a szervizmodul pedig az atmoszférában elégett, csak a parancsnoki modul tért vissza a Földre július 24-én.

A fóliát a visszaérkezés után leszedték a parancsnoki modulról, és a NASA dolgozóinak ajándékozták feldarabolva. Köztük volt a termelésirányító mérnök, W.R. Whipkey is, aki 2017-ben eladta a saját darabkáját a Mini Museumnak. A múzeum apró részekre szabdalta, és most ezeket adja el a neten.

Hogy mennyire kis darabkáról van szó? Minden megvásárolható elem 1 milliméterszer 1 milliméteres, akrilkockában érkezik egy nagyítós résszel, hogy jobban szemügyre lehessen venni magát a fóliát. A megvásárolt darabhoz eredetiséget igazoló okirat is jár.

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.