Felhívás!

Miért tartjuk be nehezen a szabályokat?

Miért tartjuk be nehezen a szabályokat? Tudomány

Bizonytalan napokat, heteket élünk, és ez valószínűleg egy darabig nem is fog változni. A szakemberek szerint igazából csak akkor oldódhat fel minden korlátozás, ha megvan a koronavírus elleni vakcina.

Vagyis még akkor sem, mert az után még tesztelés és tömeggyártás jön, majd a vakcinák beadása. Így aztán a mostani korlátozó intézkedések akár egy, másfél évig is velünk maradhatnak ilyen-olyan formában, hol szigorúbban, hol enyhébben. 

De miért van az, hogy hiába vagyunk tisztában azzal, hogy jelenlegi tudásunk szerint ezek a kényszeresnek tűnő dolgok és szabályok védhetnek csak meg minket és környezetünket a fertőzéstől, mégis ellenállunk egy idő után (vagy már az elejétől fogva)?

A választ a Stanford Egyetem munkatársai adták meg egy nemrég végzett kutatásukban. 9 nap alatt több mint 20 ezer amerikait kérdeztek meg különböző korcsoportokból a járványügyi szabályokkal kapcsolatban, és arra jutottak, hogy a 18-31 közötti korosztály az, amely a legnehezebben tartja be az előírásokat, a megkérdezettek csupán 52 százaléka volt hajlandó minden szabályt betartani. A leggyakoribb okként azt jelölték meg, hogy

  • szerintük a politikusok és a társadalom túlreagálják a helyzetet,
  • ez után következett az, hogy inkább vállalták annak a rizikóját, hogy elkapják a vírust, és akár súlyos betegek lesznek, semhogy depresszióba essenek otthon.
  • A harmadik pedig az, hogy maguk döntötték el, milyen szabályok azok, amik szerintük reálisak, és azokat tartották be.

A kutatás egyik meglepő eredménye az volt, hogy a leginkább veszélyeztetett korosztály, azaz a 65 év felettiek csoportja volt a legkevésbé jól informált a vírusról, és ezért ők azok, akik a legkevésbé aggódnak miatta. Mégis, ők szabálykövetők voltak.

Az eredményekre a Psychology Todayen Robert L. Leahy pszichiáter adott megoldási javaslatot egy kockázatos gondolkodásmód versus valósághűbb gondolkodásmód táblázattal arra, hogyan kellene átalakítanunk a gondolkodásmódunkat. 

Robert L. Leahy szerint nagyon rossz ötletelbagatellizálni a járványt. Mindenki szenved, kivétel nélkül, senkinek sem jók a jelenlegi megszorítások, vannak, akik tönkre is mennek belé. 

(nlc)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.