Felhívás!

Levegőbe emelkedett a világ legnagyobb repülőgépe

Levegőbe emelkedett a világ legnagyobb repülőgépe Tudomány

Felszállt a világ legnagyobb repülőgépe, a Stratolaunch. Az ikertörzsű repülőgépmonstrumot hat hajtómű emelte a levegőbe, a gépről lehetőség lesz majd teherszállító rakéták indítására alacsony földi pályára. 

A műholdak levegőből történő pályára állítása mellett – már amennyiben alacsony pályáról van szó – nagyon sok érvet felsorakoztattak már a szakértők. Az egyik ilyen a védettség az időjárástól, amely a földi indításnál komoly késéseket eredményezhet. 

A repülő a kaliforniai Mojave-sivatagban szállt fel szombaton délután (helyi idő szerint délelőtt 10 órakor) az első útja 2,5 órán át tartott, amely során 5180 méter magasságba is emelkedett, legnagyobb sebessége 304 km/h volt. A 226 tonnás gép 117 méteres szárny fesztávolsággal bír, összehasonításként egy Airbus A380 szárny fesztávolsága 80 méter körül alakul. 

A Stratolaunch a tavaly októberben meghalt Microsoft-társalapító, Paul Allen utolsó nagyszabású projektje. A repülőt nem utasszállításhoz tervezték, hanem mobil kilövőállomásként. A 117 méteres szárnyfesztávolságú gép alaposan megerősített középső szárnyrészét alakították ki úgy, hogy űrjármű is elférjen rajta, melyet aztán a levegőből, repülés közben lehet útjára indítani.

(Index/HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. április 14., 23:22
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Csak egy kis pontosítás: az An 225-ösnek nagyobb a hasznos terhelése (250 t, ez annyi, mint két db. hattengelyes ASEA villanymozdony) mint ennek a sztratomicsodának a teljes tömege. A maximális felszállótömeg tekintetében is elmarad mintegy 50 tonnával a Mrija mögött. Ez a sztratoizé legfeljebb a világ legnagyobb fesztávolságú repülőgépe címet viselhetné. No meg a hajtóműveinek tolóereje nagyobb ennek a sztrato-nyavajának: 1514 kN, míg a Mrijának “csak” 1377 kN. Ennek ellenére a valamivel gyengébb, de jóval nehezebb Mrija maximális sebessége csak 2 csomóval marad el a Stratolaunch mögött. Az 1000 mérföldes hatótávolsága pedig nevetségesen kicsi a Mrija 8315 mérföldes hatótávolsága mellett. Úgyhogy….

   • User
    Dátum: 2019. április 15., 15:05
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Nem alkalmas, ahogyan ez a sztratoizé sem. Nem a repüllőgép állítja pályára a nyűholdat, csak felviszi a hordozóeszközt oda fel, fel, magosra… S úgy tudom, a Mrija valamikor a Buran hordozására lett kitalálva. Tudja, a Buran az az izé… a szovjet ürrepülőgép. Felszerelték a hátára, úgy repkedett véle esszevissza, mint a mojlepke. Nna, ha aztot elbírta, akkor simán elvinne ez es egy küssebbecske űrrakétát a sztratoszféráig, ahunné’ osztán az tovébbrepülhet, amerre csak akar.
    Úgyhogy csak hasonlítgassuk essze bátrann!