Felhívás!

Kutatók: az ember attól még nem felnőtt, hogy elmúlt húszéves

Kutatók: az ember attól még nem felnőtt, hogy elmúlt húszéves Tudomány

Egy új vizsgálat szerint az idegrendszerünk akár három évtizeden keresztül fejlődhet.

A BBC által idézett vizsgálat azt állapította meg, hogy agyunk és idegrendszerünk harmincéves korunkig fejlődik, azaz hivatalosan addig nem is vagyunk teljesen felnőttek.

A kutatók azzal eddig is egyetértettek, hogy minden ember más életkorban éri el a felnőttkort, de 18 éves korában még szinte kivétel nélkül mindenkinek komoly változások zajlanak az agyában, ami befolyásolhatja a viselkedését, és hajlamossá teheti a mentális betegségekre.

Peter Jones, a Cambridge-i Egyetem professzora szerint abszurd a feltételezés, hogy valakit egyik napról a másikra – például a 18. születésnapján – felnőttként lehet kezelni. A változás és az idegrendszer érettsége ugyanis egy hosszú folyamat, ami akár három évtizedig is eltarthat.

„Az oktatási rendszer, az egészségügy és a jog számára kétségtelenül kényelmesebb, ha vannak erre vonatkozó definíciók” – utalt arra a professzor, hogy az Egyesült Királyságban 18 éves kortól lehet szavazni, alkoholt vásárolni, vagy éppen hitelt felvenni.

A kutatók szerint ugyanakkor a tapasztalt büntetőbírók felismerik a különbséget egy 19 éves vádlott és egy 30 éves, kemény bűnöző között, és a rendszer is adaptálódik.

„Nincs olyan, hogy egy ember az egyik nap még gyerek, a másik nap pedig már felnőtt” – tette hozzá a kutató.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.