Kutatás: Elsősorban az idősebbek osztanak meg álhíreket

Kutatás: Elsősorban az idősebbek osztanak meg álhíreket Tudomány

Elsősorban az idősebb amerikaiak azok, akik hajlamosak a kamuhírek megosztására.

A New York és Princeton Egyetemek kutatói megvizsgálták, kik hajlamosak leginkább a hamis hírek megosztására a közösségi oldalakon. Mint kiderült, iskolázottságuktól, nemüktől, származásuktól, anyagi helyzetüktől függően elsősorban az idősebbek, akik ki vannak téve a kamuhíreknek.

A megállapításhoz a 2016-os amerikai elnökválasztás előtti és utáni hónapokat vizsgálták a YouGov kutatócéggel közösen, Facebook-felhasználókat is bevonva – összesen 3500 embert. Arra kérték őket, olyan applikációt telepítsenek a telefonjukra, amely különböző adataikat megosztja a kutatókkal: publikus profiljukat, vallási és politikai nézetüket, bejegyzéseiket és az oldalakat, amelyeket követnek. A felkért emberek 49 százaléka tette ezt meg.

A kutatók a közzétett linkeket vizsgálták, olyan oldalakat kiszűrve, amelyekről ismert, hogy kamuhíreket osztanak meg.
 
Mint kiderült, a felhasználók alig 8,5 százaléka osztott meg legalább egy linket az adott kamuhíroldal-listáról, és inkább a konzervatívok: 18 százaléka a republikánusoknak, és alig 4 százaléka a demokratákra szavazóknak.
A korkülönbség azonban sokkal jelentősebb volt: a 65 év fölöttiek 11 százaléka osztott meg kamuhírt, míg a 18-29 év közöttieknek csupán 3 százaléka. A 45-65 év közöttiekhez képest is kétszer nagyobb ez a szám.
 
Andrew Guess, a Princeton Egyetem munkatársa a The Verge-nek elmondta: ami igazán meglepő volt, hogy ha nem veszik figyelembe a pártszimpátiát vagy ideológiai hovatartozást, akkor is azt találják, hogy az idősebbek több kamuhírt osztanak meg – tehát nem arról van szó, hogy az idősebbek között nagyobb arányban vannak konzervatív emberek.
 
Kutatók szerint két magyarázat körvonalazható: egyrészt az idősebb emberek később kezdtek el internetet használni, a digitális készségeik így gyengébbek, másrészt a fiatalokhoz képest az idősebbek esetében gyakoribb a kognitív gyengülés.

(Maszol/The Verge)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.