Felhívás!

Koronavíruson átesetteket fertőznek meg újra koronavírussal egy oxfordi kísérletben

Koronavíruson átesetteket fertőznek meg újra koronavírussal egy oxfordi kísérletben Tudomány

Koronavírus-fertőzésen átesett önkénteseket fertőznek meg újra a vírussal egy az Oxfordi Egyetemen hétfőn kezdődött kísérletben, hogy jobban megértsék, mi történik ilyenkor a szervezetben. Jelenleg nagyon keveset tudni arról, hogyan fertőződnek meg újra olyanok, akiknek a szervezete már találkozott a vírussal.

A kutatók arra kíváncsiak, milyen típusú immunválasz akadályozza meg az újrafertőződést, illetve arra, hogy hogyan reagál az immunrendszer, amikor újra kiteszik a SARS-CoV-2-nek.

A kísérletet két lépcsőben végzik el, más és más résztvevőkkel. Az első szakaszt még áprilisban lebonyolítják, a másodikat a nyárra tervezik. Helen McShane, a kísérlet vezetője, az egyetem gyermekgyógyászati tanszékének vakcinológus tanára azt mondta, ebből a kísérletből olyan dolgokat tudhatnak meg, amiket másként nem tudnánk. „A résztvevők újrafertőzésével pontosan tudni fogjuk, hogyan reagált az immunrendszerük az első fertőzésre, mikor lép fel a második fertőzés, és mennyi vírus jutott a szervezetükbe.” 

A vizsgálattól nemcsak azt remélik, hogy alaposabban megértik a jelenlegi járványt okozó vírus működését, hanem azt is, hogy olyan teszteket fejleszthetnek ki, amelyek képesek meghatározni, hogy az ember éppen védett-e a koronavírustól.

A kísérlet most induló szakaszában 64 önkéntest, 18 és 30 év közötti fiatalokat fertőznek meg újra ellenőrzött körülmények között. A résztvevők tüdejét CT-vel, a szívüket MRI-vel vizsgálják majd, miközben legalább 17 napra el kell különülniük egy speciálisan erre kialakított őrzőben. A részvétel feltétele, hogy az alany tökéletesen egészséges legyen, és az előző fertőzésből ne legyenek visszamaradt tünetei, mert az esetleg növelné a kockázatot. Az elkülönítőből akkor engedik ki őket, ha már nem fertőzöttek.

A kutatás második fázisában két különböző részterületet kívánnak alaposabban feltérképezni a kutatók. Elsőként azt akarják pontosan megtudni, hogy milyen fajta immunreakció védi meg a szervezetet az újrafertőzéstől – mondta McShane. Ehhez az újrafertőzés előtt pontosan meghatározzák a kiindulási immunválaszt az önkéntesekben. Majd a vírus pontosan meghatározott dózisát juttatják a szervezetükbe, hogy így tanulmányozhassák, mennyire szaporodik el bennük a vírus. Másrészt a fertőzés utáni időszakban többször megmérik az immunreakciót, így azt is megfigyelhetik, hogy mikor, milyen választ vált ki a SARS-CoV-2.

A vizsgálat teljes időtartama 1 év, ugyanis a gyógyult alanyokat elbocsátás után még legalább nyolcszor megvizsgálják. 

A kísérletet finanszírozó jótékonysági szervezet, a Wellcome kutatási tanácsadója szerint ez a tanulmány jó minőségű adatokat szolgáltat majd a koronavírusra adott immunreakcióról. Shobana Balasingam szerint az eredmények sokat elárulhatnak arról, hogyan kell a jövőben kezelni a COVID-19-megbetegedéseket, emellett a vakcinakutatáshoz és a hatékony terápiák kidolgozásához is alapvető információkat szolgáltathatnak.

(Qubit.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. május 2., 9:58
  ÉRTÉKELÉS: 1

  “A vizsgálattól nemcsak azt remélik, hogy alaposabban megértik a jelenlegi járványt okozó vírus működését, hanem azt is, hogy olyan teszteket fejleszthetnek ki, amelyek képesek meghatározni, hogy az ember éppen védett-e a koronavírustól.”

  Állítólag ehhez elég egy igazolvány. 🙂

  Ez a vicc jut erről eszembe:
  Kiszáll a NAV a tanyára, hogy ellenőrizzék az illegális szeszfőzést. Az öreg gazda mondja nekik, hogy bárhova bemehetnek, csak a gépszín háta mögötti mezőn lévő fészerhez, oda ne menjenek.
  Na, erre nagy arrogánsan előhúzza a pénzügyőr a szolgálati igazolványát.
  – Látja ezt az igazolványt bátyám! Én ezzel minden mezőgazdasági létesítmény, akármelyik részlegébe bemehetek úgy, hogy nem maga fogja megmondani nekem, hogy mit csináljak.
  – Rendben van, maga tudja.
  A pénzügyőr átlép a kerítésen, és eltűnik, majd kisvártatva üvöltözve rohan visszafelé, mögötte a svájci díjnyertes tenyészbika.
  Láthatóan az életéért fut, és a bika minden egyes méteren teret nyer.
  Az öreg azonnal eldobja a kezéből a vödröt, rohan a kerítéshez és teli torokból kiáltja neki:
  – Az igazolványt, mutassa neki az igazolványt !