Felhívás!

Kivételezik a politikusokkal a Facebook

Kivételezik a politikusokkal a Facebook Tudomány

Máshogy kezeli ezentúl a felületén megszólaló politikusok bejegyzéseit a Facebook. A közösségi oldal csak akkor avatkozik majd be, ha úgy ítélik meg, hogy a tartalom valódi károkhoz vezethet.

A Facebook egy keddi bejelentése szerint a jövőben más szabályok szerint ellenőrzi a politikusok által megjelenített tartalmakat, és csak azoknál a bejegyzéseknél fognak beavatkozni, amelyek hirdetésként jelennek meg az oldalán – emeli ki a lényeget a The Verge cikke.

A változtatás azt követően élesedett, hogy Mark Zuckerberg néhány napja látogatást tett Washingtonban, ez alatt pedig Donald Trump amerikai elnököt is meglátogatta. (Trump egyik visszatérő problémája, hogy a Facebook és társai szerinte nem adnak neki elég lehetőséget, hogy megszólaljon, egyes bejegyzéseit pedig korlátozzák.)

A Facebook szerint az új szabályok alapján a politikai megszólalóknak nem kell követniük az átlagos felhasználóra vonatkozó normákat, habár azt leszögezték: bizonyos posztokat továbbra is eltávolíthatnak, ha úgy ítélik meg, hogy az valós veszéllyel fenyeget.

A változtatás érdekességének másik részét a bejelentő személye jelenti, azt ugyanis Nick Clegg, az Egyesült Királyság volt miniszterelnök-helyettese adta elő. Clegg egy ideje már nem politizál, helyette a Facebook kommunikációs feladatait viszi.

Az egykori brit honatya szerint a politikusok beszédeit “méltó tartalomként” kell kezelni az oldalon, a Facebooknak ugyanis nem dolga büntetni őket, amiért csúnyákat mondanak egymásra. Clegg szerint az ő feladatuk mindössze annyi, hogy a veszélyesnek ítélt bejegyzéseket eltávolítják. Azt pedig majd a felhasználók eldöntik, mi az, amit az átengedettekből szeretnének megnézni.

A kommunikációs vezető azt is világossá tette, hogy az új szabályozás szerinte a felhasználók érdekeit szolgálja, akiknek joguk van a tények megismerésére. A változtatással ezt kívánják erősíteni, miközben azért továbbra is szemmel tartják a megszólalókat.

A The Verge megjegyzi, a változtatás a Twitteréhez hasonló szabályokon nyugszik, és ott is vannak kívételek.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.