Felhívás!

Hatalmas tó jelent meg a világ egyik legszárazabb sivatagában

Hatalmas tó jelent meg a világ egyik legszárazabb sivatagában Tudomány

A kaliforniai Halál-völgy (Death Valley) a világ egyik legszárazabb és legforróbb helye, egy nagyjából egy héten át tartó vihar után azonban hatalmas vízfelület alakult ki a területén – írja az IFLScience.

Az ideiglenes tavat egy fotós örökítette meg a tengerszint alatt 86 méterrel fekvő Badwater-medencében, Amerika legmélyebb helyén. A fotós, Elliot McGucken úgy gondolta, hogy itt gyűlhetett össze a lezúdult csapadék, arra viszont nem számított, hogy egy valóságos tóra bukkan majd.

“Szürreális érzés ennyi vizet látni a világ legszárazabb helyén” – nyilatkozta a férfi.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Elliot McGucken 45EPIC (@elliotmcgucken) által megosztott bejegyzés,

A Halál-völgy Nemzeti Park területén mérték a világ legforróbb léghőmérsékletét, 56,7 Celsius-fokot, ezt 1913 júliusában rögzítették. Sőt, 1972 júliusában a legmelegebb talaj-hőmérsékletet is itt regisztrálták, 93,9 Celsius-fokot. A Föld legforróbb hónapját is a térségben mérték, a hőmérők 2018 júliusában átlagosan 42,3 Celsius-fokot mutattak.

A régióban évente mintegy 6 centiméter eső esik, ezzel ez a világ egyik legszárazabb helye. Múlt héten ugyanakkor szokatlanul sok csapadék hullott, és mivel a kiszáradt talaj képtelen volt felszívni az esőt, a víz felhalmozódott. Azt nem tudni, hogy az ideiglenes tó mekkora lehetett, de a becslések alapján hosszúsága a 16 kilométert is elérhette.

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások