Felhívás!

Hatalmas szén-dioxid-elnyelőt kapcsoltak be Izlandon

Hatalmas szén-dioxid-elnyelőt kapcsoltak be Izlandon Tudomány

Megkezdte működését Izlandon a világ legnagyobb olyan üzeme, amely képes kivonni a szén-dioxidot a levegőből. A rendszer a kivont üvegházhatású gázt a föld mélyére juttatja.

Ha teljes kapacitással működik, az Orca nevű telep évi négyezer tonna szén-dioxidot képes elnyelni.

A svájci Climeworks az izlandi Carbfix vállalattal együttműködve hozta létre az üzemet, amelynek építése a Bloomberg szerint 10-15 millió dollárba került.

Az orca izlandi nyelven energiát jelent. A rendszer négy egységből áll, mindegyiket két szállító konténerhez hasonlító fémdoboz alkotja. Amikor az üzem szűrőberendezése megtelik szén-dioxiddal, a gyűjtő egység bezárul, és növelik benne a belső hőmérsékletet, hogy a szűrő kiengedje magából a szén-dioxidot. Ezután a gázt vízzel elegyítik, végül pedig ezer méteres mélységbe juttatják, ahol megszilárdul.

A szén-dioxid-elnyelés és -tárolás támogatói szerint a technológia fontos eszközzé válhat a klímaváltozás elleni harcban. Ellenzői viszont azzal érvelnek, hogy a megoldás nagyon költséges, és évtizedekbe telik, amíg széles körben működhet.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint tavaly a szén-dioxid-kibocsátás elérte a 31,5 milliárd tonnát. Jelenleg 15 elnyelő működik világszerte, amelyek több mint kilencezer tonna szén-dioxidot fognak be évente. Az Occidental amerikai kőolajipari vállalat jelenleg egy olyan telepet épít texasi olajmezői közelében, amely évi egymillió tonna szén-dioxid befogására lesz képes.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.